IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yettel България поиска официално забрана на сделката за „Булсатком“

Според мобилния оператор серията придобивания от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще създаде господстващо предприятие

12:45 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Булсатком
Снимка: Булсатком

Българският мобилен оператор Yettel България поиска официално забрана за сделката за мрежата на „Булсатком“, след като внесе в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за забрана на трансакцията и обединяване на производствата по сделката.

Това е било направено в рамките на законния 7-дневен срок за изразяване на становища, даден от КЗК на заинтересованите страни в процедурата по нотификация  от „Словения Броудбенд“, с едноличен собственик на капитала „Юнайтед груп“ за придобиване на най-ключовите активи на „Булсатком“ - електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и фиксирана оптична мрежа), съобщи пресслужбата на оператора. 

Решението не е изненадващо, след като в медийно интервю в началото на месеца Марек Слачик, изпълнителен директор на PPF Telecom Group (собственикът на оператора Yettel) за Централна и Източна Европа, призова за внимателна проверка на сделката. По онова време той цитира публично достъпни източници, които разкриват, че чрез поредица от сделки един от основните конкуренти на пазара би могъл да придобие значителна пазарна сила, ако сделката с „Булсатком” бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Слачик пояснява, че през последните години се наблюдава сериозна консолидация на пазара и разкрива, че компанията му е подала оферта за „Булсатком“, но не е спечелила търга. 

Искането на Yettel България е процедурата по нотификацията да бъде обединена със стартиралата от КЗК проверка за установяване на евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията относно сделката, водеща до промяна в контрола върху „Булсатком“.

Становището отразява опасенията на компанията, че серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще създаде господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това, от своя страна, би могло да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция. 

През декември антимонополната комисия у нас започна проверка на покупката на оператора „Булсатком" от дружество на предприемача Спас Русев. Комисията обяви, че предвид постъпилата информация и доказателства може да се направи обосновано предположение, че операцията, в резултат на която „Вива Корпорейт България" ЕООД придобива пряко или косвено чрез лицето Спас Д. Русев мажоритарен дял от капитала на дружеството майка на „Булсатком" ЕООД, има вероятност да представлява концентрация между предприятия.  

Уведомление за предстоящата концентрация бе подадено в края на февруари. Активите, които ще бъдат придобити, включват 167 обекта за разполагане на мобилни базови станции или друго телекомуникационно оборудване, както и елементи за фиксирани електронни комуникационни мрежи. Кандидат-купувачът „Cлoвeния Бpoyдбaнд" e coбcтвeниĸ нa "Юнaйтeд Гpyп Бългapия" EOOД, ĸoятo пъĸ e eднoличeн coбcтвeниĸ нa ĸaпитaлa нa "Bивa Teлeĸoм Бългapия", cпopeд Tъpгoвcĸия peгиcтъp. „Cлoвeния Бpoyдбaнд" cъщo тaĸa пpитeжaвa "Юнaйтeд мeдия" C.a.p.л., ĸoятo e eднoличeн coбcтвeниĸ нa ĸaпитaлa нa „Нoвa тeлeвизия“. Компанията има бизнеси и в Xъpвaтия, Cъpбия, Cлoвeния, Бocнa, Чepнa гopa, Ceвepнa Maĸeдoния и Гъpция.

„Булсатком“ е български сателитен телевизионен, интернет и мобилен оператор, основан през 2000 г. като първия DVB-S (Digital Video Broadcasting – Satellite) оператор в страната. 

В края на 2021 г. „Cлoвeния Бpoyдбaнд" искаше да придобие и мажоритарен дял в „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД. В крайна сметка сделката пропадна заради „разнопосочни стратегически възгледи“, както посочиха двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още