IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът спря изпълнението на сделката за "Булсатком"

Срещу продажбата на дружеството се обявиха Yettel и A1

19:19 | 15.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Административният съд на област София спря предварителното изпълнение на сделката за покупката на сателитния оператор "Булсатком" от дружеството "Словения Броудбанд", част от United Group, която е компанията-майка на телекома "Виваком" и "Нова Броудкастинг Груп", става ясно от съобщение на съда. Срещу сделката,одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), се обявиха другите два телекома у нас - A1 и Yettel. Двете дружества заявиха, че сделката може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние.

КЗК позволи предварително изпълнение на сделката, без дадат мотиви за това свое решение. От Yettel  обаче отбелязват, че при това положение, дори и да успеят да оборят сделката в съда, връщането на старото положение няма да бъде възможно, което ще причини значителна и труднопоправима вреда на целия пазар.

Ефектът от сделката ще бъде още много силен на пазарите на дребно на достъп до интернет, на разпространение на телевизионни програми и на пакетни услуги, където дяловете на "Булсатком" и" Виваком" ще са общо около 60-70% според Годишния доклад за 2022 г. на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), е записано още в жалбата на Yettel до съда.От А1 заявяват, че сделката ще затрудни физическия достъп до инфраструктура и позволява на дружествата от групата да налагат на своите контрагенти необосновано високи цени за ползване на услугата.

От съобщението на съда е  видно, че изложените аргументи са приети и жалбите са основателни. КЗК е постановила незабавно изпълнение на сделката без да публикува мотиви за товарешение, което е съществено нарушение и самостоятелно основание за отмяната му.

Решението на съда може да бъде обжалвана в 7-ден срок пред Върховния административен съд (ВАС).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още