IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК даде зелена светлина за придобиването на Yettel от арабската е&

PPF сключи сделка за продажбата на телеком бизнеса си в България, Унгария, Сърбия и Словакия за 2,15 млрд. евро, но чакаше разрешение от регулаторите

14:41 | 20.02.24 г.
Снимка: БГНЕС (EPA/MARTIN DIVISEK)
Снимка: БГНЕС (EPA/MARTIN DIVISEK)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за придобиване на 50% + 1 дял от PPF Telecom Group B.V. – управлявания от наследниците на покойния чешки бизнесмен Петр Келнер телеком, собственик на Yettel и CETIN България. Новият собственик е Emirates Telecommunications Group Company (е&) – компания, в която 60% от акциите се контролират от федералното правителство на Обединените арабски емирства.

Споразумението между двете компании беше подписано през лятото на 2023 г., а сделката е на стойност 2,15 млрд. евро. Тя е нотифицирана и пред органите по конкуренция на Унгария, Словакия и Сърбия, където придобиваното дружество също оперира. Към 1 септември 2023 г. дяловото участие на семейство Келнер в PPF Telecom Group B.V. е 100%, като Ренaта Келнерова притежава дял от 60% дял.

Според КЗК концентрацията няма да доведе до значително възпрепятстване на ефективната конкуренция. В решението на Комисията се посочва, че когато общият пазарен дял на предприятията участници в концентрацията не надхвърля 15% на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) или 25% на всеки от съответните пазари, на които оперират предприятията (ако не са конкуренти), концентрацията няма потенциал да възпрепятства съществено конкуренцията.

„В разглеждания случай Комисията установи, че придобиващата група не оперира собствена телекомуникационна мрежа в България, а реализира ограничен оборот от предоставянето на услуги за международен роуминг на едро и терминиране на едро на повиквания в мрежите на българските мобилни мрежови оператори“, се посочва в решението на КЗК.

Според предварителната информация за сделката, партньорите планират да запазят сегашния главен изпълнителен директор на PPF Telecom Балеш Шарма и да осигурят приемственост в операциите, като в същото време се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на пазарите им.

Съществуващите активи на PPF Telecom в Чехия, включително чешкия оператор O2 Czech Republic и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN, ще бъдат прехвърлени извън PPF Telecom Group и няма да са част от сделката. 

CETIN Group, чрез която PPF ще запази контрол върху CETIN Czech, ще прехвърли всичките си дъщерни дружества извън Чехия на PPF Telecom. Това означава, че местните дружества CETIN, които оперират мрежите на телекомите в България, Сърбия и Унгария, минават под контрола на арабската телекомуникационна компания.

PPF купи телекомуникационните активи на норвежката телекомуникационна компания Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия през 2018 г. в сделка за 2,8 млрд. евро. През 2022 г. Telenor беше ребрандирана на Yettel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още