IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CETIN България ще изгради българската част от транспортния коридор България-Сърбия

Чрез него ще се осигури 5G свързаност за автономни коли

15:35 | 22.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

CETIN България обяви, че започва проект 5G Balkans, който цели да подобри оптичната свързаност по трансграничния транспортен коридор България-Сърбия (част от Orient/East-Med TEN-T коридор), като осигури условия за 5G услуга за CAM (Свързана и автоматизирана мобилност).

В съобщение до медиите се съобщава, че проектът ще допринесе за развитието на иновативни технологии, както и на модерни решения за подобряване на мобилността и свързаността в района, включително да посрещне задължителните изисквания, свързани със самоуправляващите се коли.

Финансирането на проекта 5G Balkans е по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ, а по план реализацията трябва да се случи между януари 2024 г. и декември 2026 г.

По същия механизъм конкурентът A1 България работи по проекта 5G Seagul за свързаност по магистралата София-Атина.

Над 13 млн. лева е приблизителната стойност на проекта, обявен от CETIN и Yettel. Половината от тях идват по програмата на Европейския съюз, а останалите са от основните бенефициенти в 5G Balkans. По-конкретно това са CETIN България, CETIN в Сърбия, Техническия университет в София, а Yettel България и Yettel в Сърбия са асоциирани партньори. CETIN и Yettel са част от базираната в Чехия PPF Telecom Group.

В рамките на проекта CETIN България ще надгради наличната отсечка от оптичното си трасе в София и ще изгради около 100 км високоскоростна фиксирана свързаност от София до Калотина.

От своя страна, CETIN в Сърбия ще работи по отсечката Калотина-Димитровград в съседната държава. Тя ще свърже изградени базови станции към своята високосростна оптична мрежа.

Работата на Техническия универститет в София ще е да извърши независими измервания и анализи по изграденото и надграденото трасе. Освен това ще извършва проверка за потенциални смущения в честотен обхват, които е предназначен за бъдещи приложения, свързани с пътната безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още