IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиан Георгиев: Когато говорим за лихви, винаги имаме предвид ролята им за стимулиране на икономиката

ESG ни дава допълнително разбиране и метрика, която прилагаме, за да оценим всеки конкретен клиент, посочи главният изпълнителен директор на БАКБ

16:04 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Защо БАКБ не финансира бизнес със сериозен екологичен отпечатък? Как се подготвят банките за приемането на еврото? Тези теми коментира главният изпълнителен директор на БАКБ Илиан Георгиев. Той е един от лекторите на форума на Investor.bg Banking Today, който ще се проведе на 25 април 2024 г. в София.

– Г-н Георгиев, кои са най-големите предизвикателства пред банковия сектор през 2024 г.?

– Бих откроил едно ключово предизвикателство не само за банковия сектор, но и за цялата страна. И то е: подготовката на банките за приемането на еврото. Това ще е едно комплексно мероприятие, което засяга не само промяна на системи, но и физическа дистрибуция на парите в брой от и до търговците и гражданите. Необходимо е да се направи много сериозна обучителна кампания за банковите служители и информационна кампания за клиентите на банките. В допълнение, цената, която банките ще платят за тази трансформация, е висока и те вече се готвят за този разход.

Илиан Георгиев

Илиан Георгиев е член на управителния съвет на “Българо-американска кредитна банка” (БАКБ) от януари 2012 г.  От септември 2013 г. е назначен за изпълнителен директор, а от юли 2017 г. е избран за главен изпълнителен директор.

От 2011 г. до назначаването му за изпълнителен директор заема поста директор на дирекция „Кредитиране“ в банката. Преди да се присъедини към ръководния екип на БАКБ, в периода септември 2003 г. – ноември 2011 г., заема мениджърски позиции като ръководител управление „Големи корпоративни клиенти“ и заместник-ръководител на управление „Корпоративно банкиране“ в Пощенска банка.

В периода април 1998 – август 2003 г. е част от екипа на „Стопанска и инвестиционна банка“, като през 2001 г. е назначен на поста ръководител отдел „Корпоративни кредити“.

Илиан Георгиев е магистър по икономика от „Университета за национално и световно стопанство“, специалност „Счетоводство и контрол“.

– БАКБ е партньор на фирмите в няколко много важни сектора на икономиката. Промениха ли се изискванията за финансиране заради икономическата среда и изисквания, съобразени с ESG политики?

– БАКБ от години се е позиционирала като „зелената банка“. Ние традиционно сме избягвали да финансираме бизнеси със сериозен екологичен отпечатък. В тази връзка сме по-подготвени и не се налага да правим настройки в портфейла си. ESG ни дава  допълнително разбиране и метрика, която прилагаме, за да оценим всеки конкретен клиент. Ние сме една от първите банки, които представиха публично ESG доклада си. Но не самият документ е важен, а процесът на осъзнаване на новите изисквания и започналата работа с клиентите ни за запознаване на въздействието на ESG регулациите върху нашите взаимоотношения с тях.

– Финансовите резултати на БАКБ и показателите за дейността на банката са с положителна тенденция през годините. Как успявате да ги запазите и подобрите при повишените регулаторни изисквания?

– Действително БАКБ е в постоянен възход през последните години, като в някои от показателите значително превъзхожда средните стойности за банковия пазар. Ключът за успешното представяне е, че цялата банка е клиентски ориентирана – от структурата до комуникацията, а служителите общуват приятелски с много душа и сърце с клиентите си.

За нас е важно структурата на банката да е оптимизирана, но в същото време да бъде оперативна и гъвкава. Линията на вземане на решения е доста директна и това улеснява работата с всички клиенти. 

– Как ще се отрази на пазара вдигането на лихвените нива? Предвиждате ли промени в изискванията към кредитополучателите?

– Както виждате за момента, въпреки ситуацията в Европа и САЩ лихвите у нас остават на рекордно ниски нива за граждани. Основната причина е наличието на много ликвидност в банките от спестяванията на гражданите и фирмите. При кредитите за фирми нещата са малко по-различни, но и там нивата са по-ниски от аналогични в Европа.

Винаги, когато говорим за лихви, трябва да имаме предвид и тяхната роля за стимулиране или потискане на растежа на икономиката. България се справя много по-добре от страните в Европа, където лихвите се покачиха доста по-бързо и в резултат на това икономиката стагнира.

Банките постоянно правят анализи на възможността на клиентите им да обслужват кредитите си и при евентуално по-високи лихви. На този етап резултатите, поне в БАКБ, продължават да показват такава възможност, така че не се налагат по-сериозни промени в изискванията ни.

– Защо подкрепяте събитието Banking today?

– Banking Today се наложи през последните години като сериозен форум за обмяна на мнения по значими теми. В същото време конференцията запознава обществеността с актуалните тенденции в развитието на банковия бизнес, дава отговори на вечно актуални въпроси, като тези за лихвите, например. Няма да пропусна и ролята на събитието, а и на медията в образоването на клиентите по отношение на изключително важните теми, свързани с еврозоната и ESG политиките на бизнеса, както и iролята на банковия сектор в тази трансформация.

Вижте цялата програма на форума Banking Today, организиран от Investor.bg, на 25 април в Интер Експо Център в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още