IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливото покачване на банковите лихви в България

Конкуренция между банките и изоставане във времето от решенията на ЕЦБ бавят коригирането на лихвените нива у нас

07:00 | 03.08.23 г. 12
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Промяната в лихвените нива в Европа започна преди година, след като през юли 2022 г. управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) вдигна лихвените проценти за първи път от 11 години. Цел на повишението на лихвите е да се държи инфлацията под контрол в стремеж към стабилни цени при добро функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. С  повишаването на лихвените проценти инфлацията трябва да се върне на целевото равнище от 2% в средносрочен план.

Рестрикциите

Решенията на ЕЦБ за лихвените проценти се основават на оценката за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Ефектът от най-агресивния цикъл на затягане на паричната политика има цена и тя е охлаждане на икономиката по линия на кредитирането.

Разходите по заемите ще растат, тъй като кредитните условия стават по-рестриктивни. Очакванията за забавяне на новото кредитиране на домакинствата и бизнеса, което да намали вътрешното търсене, вероятно ще повлияят донякъде на икономическата активност.

Бизнесът става все по-дисциплиниран в инвестиционните си проекти в търсене на баланс между по-неблагоприятна среда с по-високи цени, по-строги кредитни условия, забавено вътрешно търсене и оперативна рентабилност.

Банките в България обаче все още запазват ниски лихвените нива под влияние на конкуренцията, високата ликвидност на сектора и конюнктурата на пазарите.

В очакване на по-високи лихви

„Лихвите по кредитите и депозитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо“, обяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев и прогнозира, че по-високи лихвени нива, както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите, ще има към края на годината. Те обаче ще се повишават по-бавно, защото българската банкова система е с много висока ликвидност.

Според него България се намира в стадий на икономически цикъл, при който трябва да има по-добра фискална политика, затова и тенденцията е към затягане на монетарните и фискалните условия. Гуверньорът на централната банка е категоричен, че състоянието на банковата система е добро, като показателите на търговските банки са над средните за Европейския съюз.

Той отчита, че темповете на кредитна експанзия намаляват, след като БНБ въздейства на процеса чрез три групи от мерки. Първо – с използването на наличните инструменти на паричната политика с решението за увеличаване на задължителните минимални резерви. Второ – с инструментите на надзорната и макропруденциалната политика като увеличението на антицикличния капиталов буфер. И трето – ускоряване на трансмисията на паричната политика на ЕЦБ, която преследва същата цел.

Investor.bg попита банките у нас предприеха ли увеличение на лихвите за кредити и депозити, какво прогнозират за лихвените нива до края на годината, както и дали променят други условия при отпускането на заеми. Зададохме също въпросите как се отразяват на кредитирането мерките, които БНБ предприе за увеличение на минималните задължителни резерви на банките, и как се обяснява забавянето на трансмисията на затягането на паричната политика на ЕЦБ с отражение върху лихвените нива у нас.

Политиката на банките

Българо-американска кредитна банка е взела решение да не променя референтния лихвен процент за периода от 1 юли до 31 декември 2023 г. при определяне на променливата лихва по кредити на физически лица. Това обяви банката и аргументира решението си с водената политика в защита на своите потребители.

От УниКредит Булбанк потвърдиха, че пренасянето на по-високите лихвени проценти в Европа към по-висока цена на кредита за българските компании вече повиши лихвените нива през второто тримесечие на тази година. В същото време лихвените проценти по кредитите на домакинствата, и по-специално тези по ипотечните кредити, остават почти без промяна. Що се отнася до депозитите, там се наблюдава известно повишение на лихвения процент средно с около 1,5 на сто.

В последния икономически доклад на банката експертите прогнозират, че цената на кредита за домакинствата ще се повиши. Различното е, че за да се материализира тази тенденция, те са на мнение, че това ще отнеме повече време, отколкото смятаха преди три месеца. Очакванията им са лихвените проценти по новоотпуснатите ипотечни кредити в лева да се повишат средно до 3,5% през 2024 г. и 3,75% през 2025 г., от приблизително 2,7% през тази година.

Лихвените проценти по вече отпуснатите ипотечни кредити (повечето от които са свързани с цената на привлеченото финансиране от домакинствата в лева) вероятно ще се вдигнат с около половин процентен пункт през 2024 г. и 2025 г., когато очакванията са процесът по нормализиране на лихвените проценти по ипотечните кредити (или с други думи, краят на ерата на свръхниските лихви) да приключи.

От Банка ДСК заявиха, че досега не са предприели увеличение на лихвените проценти, както по нови, така и по съществуващи кредити. Единствено влияние оказа безпрецедентното повишаване на индекса EURIBOR в европейски мащаб, което налага актуализация съгласно договорните отношения и на практика повишава лихвените проценти по съществуващи, основно еврови заеми. По отношение на лихвените проценти по депозити – те също остават без промяна от началото на годината.

Общата тенденция по съществуващите експозиции остава устойчива в периода на неблагоприятните макроикономически условия. Активността на пазара също остава устойчива, което позволява да се запази динамиката на прираст, а банковите финансирания по нови кредити са на атрактивни лихвени нива, увериха от Банка ДСК.

От финансовата институция отбелязват, че кредитирането в България отбелязва сериозни годишни ръстове по данни на БНБ, като очакванията са да се увеличат лихвените проценти до края на годината във всички сегменти. При фирменото кредитиране вече се наблюдава значителен ръст спрямо година назад, породено основно от динамиката на всички матуритети на EURIBOR. При кредитите на домакинствата също се очаква покачване на лихвените проценти, но значително с по-ниски темпове заради предприетите мерки от БНБ за охлаждане на кредитирането.

В Банка ДСК смятат, че новите мерки на БНБ за увеличаване на минималните задължителни резерви, които влязоха в сила през юни и юли, ще имат ефект върху кредитирането. Тепърва ще се наблюдава какъв ще е той от въвеждане на по-консервативната политика на централната банка срещу високите годишни и месечни ръстове в кредитирането. Като се добави и лихвеният лаг, очакванията са до края на годината да се отчете охлаждане на кредитния пазар, но със значително по-лимитиран ефект. По-значителен резултат се очаква в началото на 2024 г., когато лихвените проценти по новия бизнес ще са на по-високи нива спрямо средата на тази година и това би трябвало да окаже влияние върху кредитополучателите.

От банката напомнят, че друг важен фактор, който ще влияе върху лихвените проценти, е силната ликвидна позиция на банковата система в България.

Що се отнася до трансмисията на затегнатата парична политика на Европейската централна банка, кредитният бизнес следва да се разграничи на два сегмента: кредити на домакинства и фирмено кредитиране. За разлика от домакинствата, фирмите усетиха вдигането на лихвите по своите кредити още преди година, когато EURIBOR започна да се увеличава. В момента с данни към месец май лихвените проценти при фирмените кредити са двойно по-високи спрямо миналото лято.

При домакинствата трансмисията е със значително изоставане поради няколко фактора, един от които е силната конкуренция между банките за пазарен дял и клиенти. Големите банки се стремят да защитят своя пазарен дял или да го увеличат с балансирана лихвена и рискова политика, докато по-малките банки агресивно отпускат кредити на по-ниски лихви, на по-рискови клиенти, с цел да спечелят пазарен дял и нови клиенти.

Другият важен фактор е все още голямата ликвидна позиция в банковия сектор, която трябва да бъде охладена с новите мерки на БНБ за минималните задължителни резерви. Очакванията са и при кредитите на домакинствата да се наблюдава увеличение на лихвите, но със значително забавяне, като до края на годината трендът да бъде във възходяща посока.

От Централна кооперативна банка съобщиха, че по отношение на привлечените средства няма промяна в условията по договорите до този момент. Що се отнася до условията в договорите за кредит – за част от съществуващите клиенти в корпоративния сегмент е налице леко повишение на лихвите по заемите, свързано с промяна в стойността на референтните лихвени проценти на банката.

От ЦКБ потвърждават, че промяната в базовите индекси се отразява на условията и по новите кредити за тези клиенти. Но докато в ритейл сегмента няма промяна в лихвените условия, прилагани към съществуващите клиенти, налице е леко повишение на лихвените условия по нови кредити за бизнеса.

Последна актуализация: 09:41 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 8 месеца
До: dobaНе е точно така ,особено пролетта на 2023 година Март месец,не знам сега може ли да ми намериш за 6 месеца коя БГ банка ще ти даде чисто 1.5 % лихва.Подчертавам периода за 6 месеца ,чиста лихва не годишна защото банките рекламират годишна лихва и ако ти кажат за 6 месеца примерно 2%,за периода ще вземеш 2% разделени на 2/годината е 12 месеца: 1% реално.Банките дават добри лихви на Ти би АЙ е вече 1.75 но за 12 ,месеца ,не знам другите как за но по -добрите са за над една година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 8 месеца
nkavrakov1982, подобни проценти дават и БГ банки(гарантирани от дръжавата до 100К еврака). Нема нужда от облигации(негарантирани от дръжавата). Е, въпрос на личен избор. Пък АКО имате 1+ милки, нема да са гарантирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 8 месеца
До: nkavrakov1982 Е да, ам,а гражданите там имат алтернативи и инвестиционна култура, пък наш Га,ньо две неща знае-депозит или недвижим имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Как клекнаха американските банки пролетта -гражданите в САЩ масово започнаха да теглят парите си от тези банки които не даваха лихви или не достатъчно добри по депозитите ,след това почнаха фалитите .Банките в България трябва да бъдат оставени без ресурс/пари/за да вдигнат лихвите ,дали ще вложите в държавни ценни книжа ,ще купите акции през ако искате индексни фондове дългосрочно обаче ,полека лека търсете алтернативи ,за да не може тази мафия да си играе с нашите пари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 8 месеца
До: doba - годишна беше 2.80 ,за 12 месеца ,понеже договора беше от вторичен пазар ,тоест купих облигациите от някой който ги е купил преди мен ,брокера ми предложи варианти ,а аз исках сделката да е до 6 месеца като период ,за 6 те месеца лихвата ми е наполовина 1.40%.Без аналог спрямо това което предлагат банките за депозити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 8 месеца
nkavrakov1982, може ли да споделите лихвата по облигациите на Белгия, моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Изтеглете си парите от банките ,пролетта на тази година аз го направих .Обадих се в Елана и сключих договор за облигации ,вторичен пазар ,Кралство Белгия ,държава от Еврозоната сърцето на Европа ,за това че финансирах Белгия с парите си ,след 60 дни ще ми изплатят лихва от 1200 евро ,за спестяванията ми които махнах от БГ банките ,бъдете будни и си махнете парите от БГ мутро банките ни !Оставете ги без ресурс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Все повече български частни инвеститори и граждани със спестявания прехвърлят парите си от нулевите лихви по депозитите към държавни ценни книжа, най-често в такива доминирани в евро, за да няма валутен риск. Това се случва в страни от Източна Европа като Румъния, България, Македония, Хърватия, Унгария. Това са облигации, при които в зависимост от срочността доходността варира между 5% и 8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 0
miloshev
преди 8 месеца
Борба с инфлацията в БГ нямаше, поне от страна на БНБ. При положение, че имаше почти 20% инфлация, някои месеци. Може би целта беше да се задържи по-висока инфлация и постоянно да се говори как в еврозоната имало по-ниска такава. Та хората продължиха да си теглят евтини кредитчета и да задлъжняват все повече.Иначе, същите тези хора от БНБ ще имат и възможността да финансират директно министерството на финансите след евентуално влизане в еврозоната.Бог да пази България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 7
onezero007
преди 8 месеца
Ко стана, защо тука лихвите по кредитите са по-ниски от свещената крава Еврозона??? Нали мисирките крякаха, че ако идем там щели да паднат? това не е в съответствие с европейските ценности на нашите партньори и демокрацията - веднага ги вдигайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още