IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на лихвените повишения?

Въпреки сериозното увеличение на лихвите все още няма значително забавяне на пазарната активност, каза Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт"

17:20 | 27.07.23 г.

Очакванията на пазарните участници са, че цикълът на повишение на лихвите е към своя край. Вчерашното повишение на лихвите от страна на Федералният резерв беше очаквано от всички. Това каза Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

На следващата среща през септември се прогнозира по-скоро да няма увеличение и това, което видяхме да бъде едно от последните повишения, коментира той.

Анализаторът отчете, че въпреки сериозното увеличение на лихвите все още няма значително забавяне на пазарната активност, както и отражение на пазара на труда. „Потребителите остават уверени. Съчетанието на намаляваща от най-високите си нива инфлация и същевременно устойчива икономика и устойчив пазар на труда са позитивна новина за пазарите на акции и като цяло виждаме, че те се развиват позитивно от началото на годината", посочи гостът в предаването.

Ако Фед продължи с агресивната си политика, основният риск пред пазарите е рискът от рецесия. "Този ефект на монетарната политика има известно забавяне във времето и тя ще повлияе на реалната икономика с известно забавяне, което предстои да видим през следващите месеци и началото на следващата година, което неминуемо увеличава риска от рецесия, което е и основния риск за пазарите днес", коментира анализаторът. 

В сравнение с предишни цикли на увеличение от страна на Фед, обаче, преди домакинствата са били доста по-задлъжнели и са ползвали доста повече кредити. Рязко увеличаване на лихвите имаше по-бърз ефект върху икономическата активност. "В момента виждаме, че икономиката е по-устойчива, защото домакинствата са по-малко задлъжнели, в по-добра форма са и увеличението на лихвите днес оказва по-малко влияние", каза още той.

Събеседникът каза, че Фед рядко се ангажира със заявка какво ще прави на следващите срещи.

"Те искат внимателно да следят данните на икономиката и да действат спрямо ситуацията, защото едни променливи сигнали внасят несигурност в дейността на бизнеса и потребителите. Така че централните банкери трябва да звучат стабилно, а не да причиняват стрес и волатилност. Те искат да действат постепенно и стабилно", каза анализаторът.

Целият разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още