IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Ангарски: Продължаващото увеличение на лихвите е нужно, защото е по-малкото зло

Ще има ли скоро обрат в лихвената политика, коментира инвестиционният консултант, изпълнителен директор на Компас Инвест

22:10 | 27.07.23 г.

Увеличението на лихвите от страната на Федералния резерв бе необходимо и това е "по-малкото зло", защото по време на пандемията бяха отпечатани безпрецедентно количество пари и в Европа, и в Америка, което доведе до много високи нива на инфлацията. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на „Компас Инвест“.

„Увеличенията на лихвите, както от страна на Фед, така и на ЕЦБ, не бяха изненада за никого и бяха очаквани от пазарите. До голяма степен те вече са отразени в цените, още повече се намираме вече в края на цикъла и пазарните участници вече се нагодиха на тези пазарни нива“, коментира инвестиционният консултант.

Относно очакванията за бъдещата политика на централните банки Ивайло Ангарски подчерта, че водещи ще бъдат данните от икономиката, като централните банкери ще се опитат да избегнат грешка, подобна на тази веднага след пандемията, когато инфлацията бе подценена и обявена за временна. Той е убеден, че те няма да бързат с предприемането на обрат в лихвената политика.

На въпроса кога можем да видим движение към намаляване на лихвите Ангарски заяви, че  политиката и икономиката са много динамични. „Това са безпрецедентни покачвания и резки скокове в лихвите, така че всичко зависи от това как ще реагира икономиката. Ако се забави драстично икономическият растеж, ако започне безработица, Фед ще има достатъчно добър мотив да започне дори и намаляване на лихвите“, посочи той.

Ивайло Ангарски потвърди, че някои анализатори предвиждат намаляването да започне в началото на следващата година, но смята това за „изключително спекулативно“ и прогнозира, че всичко ще зависи от голям брой фактори, които не могат да бъдат предсказани с точност.

Какъв нестандартен подход предприе Японската централна банка в борбата с инфлацията? Какъв ще бъде икономическият растеж на Индия? Къде е мястото на Япония в глобалната икономика? Ще имат ли ефект стимулите в Китай на фона на икономическото забавяне? Как ще се държат пазарните участници в среда на разхлабване на политиката и колко различен ще бъде съставът на портфейлите сега и след около година и половина? Какво показват до момента финансовите резултати на публичните компании в Европа и САЩ?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още