IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливото покачване на банковите лихви в България

Конкуренция между банките и изоставане във времето от решенията на ЕЦБ бавят коригирането на лихвените нива у нас

07:00 | 03.08.23 г. 12
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В сянката на централните банки

Пазарите са настроени, че Федералният резерв на САЩ е близо до край на цикъла на повишаване на основната лихва. В зависимост от икономическите данни ще се анализира колко дълго ще се задържат настоящите нива на лихвите, преди да има нова промяна и дали няма да започне период на намаляване на основната лихва, коментират от ЦКБ.

Що се отнася до ЕЦБ, там все още не е достигнат краят на цикъла на повишаване на основната лихва, като в зависимост от икономическите данни ще се преценява кога ще настъпи този момент и за еврозоната. Все пак очакванията са за леко забавяне на темпа на увеличение на основната лихва.

В България все още има забавяне на повишението на лихвите, което все пак започва, е наблюдението на банкерите. Паричният пазар се съживи и банките пласират и привличат ресурс на нива около пазарните за Европа, т.е. 3,30% - 3,40%, което води до увеличаване на цената на привлечения ресурс и би трябвало да рефлектира и върху лихвите по кредитирането. 

Банката прилага по-рестриктивна политика при отпускането на кредити при затегнати кредитни стандарти за предоставянето им. Ефектът от мерките на БНБ ще бъде видим в началото на следващата година и ще рефлектира върху лихвените условия, по които ще се договарят новите договори, прогнозират в ЦКБ.

Забавянето на повишението на лихвените проценти в България може да се обясни с ликвидността на банките, но след предприетите мерки за увеличение на задължителните минимални резерви на 12% от 1 юли вече се очаква плавен процес на повишение на лихвите.

Пик на лихвените стойности

Лихвите по кредитите на "Инвестбанк" АД ползват за база EURIBOR, така че повишаването му автоматично води и до нарастване на лихвените нива по тях. Банката не е променяла надбавките. Трендът към повишаване на основните лихви на ЕЦБ няма да спре до края на годината, ако не настъпи сериозна промяна в базисните допускания. Това мнение изрази Светослав Миланов, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Инвестбанк" АД.

Той посочи, че двуцифреният ръст на цените, който бе достигнат в края на миналата година, бързо намаля през 2023 г., но спадът на цените при услугите все още не е на такива нива, каквито биха наложили промяна в политиката на ЕЦБ.

„Очаквам до края на годината лихвите по депозитите да нарастват, но доста по-плавно и бавно от тези при кредитите. Голямата ликвидност на пазара доскоро бе един от факторите за забавянето на трансмисията на затягането на паричната политика на ЕЦБ, но лихвите ще продължат да се покачват, макар и с по-бавен темп. Конкретно за България повишението на лихвите идва по-плавно именно заради високата ликвидност в банковата ни система. Тенденцията към повишение ще се усети по-осезаемо в края на годината и началото на 2024 г.“, обясни банкерът.

По думите му показателите за нивото на потребление са положителни, но въпреки това вече се наблюдава забавен ръст в кредитирането на глобално ниво, защото по-високите разходи ограничават търсенето. 

„Забавянето в темпа на растеж в кредитирането ще се усети както при домакинствата, така и при компаниите. Причината за това е съвсем логична – слаб икономически растеж, очакванията за повишаване на лихвените проценти по кредитите и донякъде влизането в сила на по-високите нива на антицикличния капиталов буфер, определен от БНБ", аргументира се Светослав Миланов. "Увеличението на минималните задължителни резерви ще засегне основно експанзията на ипотечни кредити, но това от своя страна ще натисне търсенето и потреблението и оттам инфлацията.“

Банкерът предупреди, че колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очакваното забавяне на външното търсене е възможно да отслабят способността на някои контрагенти да обслужват задълженията си, така че политиката на БНБ е очаквана, а секторът трябва да бъде готов. 

„Споделям прогнозата на Министерството на финансите, че в края на 2023 г. годишният растеж на паричното предлагане ще се понижи до 12,4% спрямо 13,2% в края на 2022 г. Очаквам обаче, че след достигане на пика на лихвените стойности през 2024 г. лихвените нива както при депозитите, така и при кредитите ще се застопорят за по-дълъг период“, коментира Миланов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 9 месеца
До: dobaНе е точно така ,особено пролетта на 2023 година Март месец,не знам сега може ли да ми намериш за 6 месеца коя БГ банка ще ти даде чисто 1.5 % лихва.Подчертавам периода за 6 месеца ,чиста лихва не годишна защото банките рекламират годишна лихва и ако ти кажат за 6 месеца примерно 2%,за периода ще вземеш 2% разделени на 2/годината е 12 месеца: 1% реално.Банките дават добри лихви на Ти би АЙ е вече 1.75 но за 12 ,месеца ,не знам другите как за но по -добрите са за над една година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 9 месеца
nkavrakov1982, подобни проценти дават и БГ банки(гарантирани от дръжавата до 100К еврака). Нема нужда от облигации(негарантирани от дръжавата). Е, въпрос на личен избор. Пък АКО имате 1+ милки, нема да са гарантирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982 Е да, ам,а гражданите там имат алтернативи и инвестиционна култура, пък наш Га,ньо две неща знае-депозит или недвижим имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Как клекнаха американските банки пролетта -гражданите в САЩ масово започнаха да теглят парите си от тези банки които не даваха лихви или не достатъчно добри по депозитите ,след това почнаха фалитите .Банките в България трябва да бъдат оставени без ресурс/пари/за да вдигнат лихвите ,дали ще вложите в държавни ценни книжа ,ще купите акции през ако искате индексни фондове дългосрочно обаче ,полека лека търсете алтернативи ,за да не може тази мафия да си играе с нашите пари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 9 месеца
До: doba - годишна беше 2.80 ,за 12 месеца ,понеже договора беше от вторичен пазар ,тоест купих облигациите от някой който ги е купил преди мен ,брокера ми предложи варианти ,а аз исках сделката да е до 6 месеца като период ,за 6 те месеца лихвата ми е наполовина 1.40%.Без аналог спрямо това което предлагат банките за депозити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 9 месеца
nkavrakov1982, може ли да споделите лихвата по облигациите на Белгия, моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Изтеглете си парите от банките ,пролетта на тази година аз го направих .Обадих се в Елана и сключих договор за облигации ,вторичен пазар ,Кралство Белгия ,държава от Еврозоната сърцето на Европа ,за това че финансирах Белгия с парите си ,след 60 дни ще ми изплатят лихва от 1200 евро ,за спестяванията ми които махнах от БГ банките ,бъдете будни и си махнете парите от БГ мутро банките ни !Оставете ги без ресурс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Все повече български частни инвеститори и граждани със спестявания прехвърлят парите си от нулевите лихви по депозитите към държавни ценни книжа, най-често в такива доминирани в евро, за да няма валутен риск. Това се случва в страни от Източна Европа като Румъния, България, Македония, Хърватия, Унгария. Това са облигации, при които в зависимост от срочността доходността варира между 5% и 8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 0
miloshev
преди 9 месеца
Борба с инфлацията в БГ нямаше, поне от страна на БНБ. При положение, че имаше почти 20% инфлация, някои месеци. Може би целта беше да се задържи по-висока инфлация и постоянно да се говори как в еврозоната имало по-ниска такава. Та хората продължиха да си теглят евтини кредитчета и да задлъжняват все повече.Иначе, същите тези хора от БНБ ще имат и възможността да финансират директно министерството на финансите след евентуално влизане в еврозоната.Бог да пази България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 7
onezero007
преди 9 месеца
Ко стана, защо тука лихвите по кредитите са по-ниски от свещената крава Еврозона??? Нали мисирките крякаха, че ако идем там щели да паднат? това не е в съответствие с европейските ценности на нашите партньори и демокрацията - веднага ги вдигайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още