IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ изключва автопилота и спира да се носи по течението

Всякакви варианти за заседанието през септември са отворени, смятат анализаторите от ING

21:32 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

На последното си заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвата в еврозоната с 25 базинси пункта до 3,75%. Това е най-високото ниво в историята на валутния съюз, но много по-интересно е какво следва, пише в коментар анализаторското звено на нидерландската банка ING.

Изказванията на директора на централната банка Кристин Лагард след заседанието сякаш остават вратата отворена за всякакви възможности - ново повишаване, пауза или дори край на политиката за повишване на лихвите, смятат още анализаторите.

След изявленията през юни беше почти сигурно, че ЕЦБ ще повиши лихвата през юли. Тогава от банката направиха всичко възможно да обяснят, че преждевременно спиране ще е по-рисково от това да се стигне "твърде далеч" в повишаването на лихвата. Последните данни за развитието на еврозоната, включително по отношение на намаленото търсене на кредити, забавяне на бизнес активността, затягането на банковите стандарти, обаче много вероятно са разклатили увереността сред ръководството на ЕЦБ.

В пресконференцията след повишаването на лихвата Лагард призна по-слабите икономически перспективи пред еврозоната, но все още демонстрира оптимизъм,че растежът ще се възстанови в средносночен план. В същото време въпреки очакванията, че инфлацията ще започне да намалява, това не се случва и в ЕЦБ вече признават, че ще тя остане по-висока от заложените цели за по-продължителен период.

От ING обръщат внимание на посланията на Лагард днес (27 юли). Този път липсваха коментари от типа, че "още не сме приключили" или  "има още поле за действия". За сметка на това на няколко пъти тя повтори, че всички опции са на масата за срещата през септември. "Срещата през септември ще бъде обвързано с данните", каза още управителят на ЕЦБ.

Доста несполучлив набор от думи, пишат анализаторите и допълват, че всяко едно заседание на всяка една централна банка по света трябва да бъде фокусирано именно върху данните. От анализа на коментарите  изглежда, че ЕЦБ още не е готова да спре да повишава лихвите, но от друга страна влошаващата се икономическа ситуация в еврозоната започва да плаши ръководството ѝ. Това означава, че пауза на политиката става все по-вероятна за заседанието през септември.

Като цяло изглежда ЕЦБ многословно иска да изпрати послание,че спира да се носи по течението и изключва автопилота. Какво означава това за лихвите все още не е ясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още