fallback

Какво стана с руските военновъздушни сили?

Докато Вашингтон очакваше много по-мащабна въздушна атака, руските самолети още не могат да овладеят небето над Украйна

22:28 | 02.03.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преди нахлуването на Русия в Украйна американското разузнаване очакваше да види ожесточена атака от страна на Москва, която бързо да мобилизира огромната руска въздушна сила и да осигури бърз контрол в небето над Украйна, пише Euractiv.

Но първите шест дни объркаха западните анализатори, който видяха, че Москва действа много по-деликатно с въздушните си сили. Американските служители не могат да си обяснят какво стои зад очевидното нежелание Русия да рискува с по-активни действия на своите ВВС.

„Изглежда, че те не са готови да поемат големи рискове със собствените си самолети и пилоти“, заяви висш служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност.

Русия има огромно превъзходство по въздух, като численост на бойната авиация и огнева мощ, но въпреки това Украйна все още има активни ВВС, а нейната противовъздушна отбрана се смята за жизнеспособна. Това са факти, които объркват военните експерти.

След началото на войната на 24 февруари анализаторите очакваха руската армия да се опита незабавно да унищожи военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на Украйна. 

Това би била "логичната и очаквана стъпка, както се вижда в почти от всеки военен конфликт от 1938 г. насам“, пише мозъчният тръст RUSI в статия, озаглавена "Мистериозният случай на изчезналите руски ВВС“.

Вместо това изтребителите на украинските военновъздушни сили все още извършват отбранителни полети и доставят боеприпаси за пехотата. Русия все още лети през оспорвано въздушно пространство.

Украинските военни разполагат с ракети земя-въздух, които са в състояние да заплашват руските самолети и създават риск за руските пилоти, които се опитват да подкрепят сухопътните сили.

“Има много неща, които (руснаците) правят, които са объркващи“, изтъква Роб Лий, който е военен специалист по отношение на Русия в Изследователския институт за външна политика на САЩ.

Лий първоначално смята, че в самото начало на войната Русия ще "използва максимална сила“.

"Защото всеки допълнителен ден има цена и рискът се увеличава. А те (руснаците) не правят това и е наистина трудно да се обясни защо", коментира Лий.

Объркването сред експертите се засили, когато администрацията на американския президент Джо Байдън отхвърли призивите на Киев да бъде обособена зона, забранена за полети над Украйна, което потенциално крие риск от директен конфликт между Москва и Вашингтон.

Военните експерти виждат доказателства за липсата на координация на руските военновъздушни сили със сухопътните войски. Множество руски колони на пехотата са изпратени извън обсега на руската противовъздушна отбрана. Това прави руските войници уязвими за атака от украинските сили, включително от турски дронове и американски и британски противотанкови ракети.

Дейвид Дептула, пенсиониран генерал от ВВС на САЩ, който е бил командир на забранена за полети зона над Северен Ирак, споделя, че е изненадан от това, че Русия не действа по-агресивно във въздуха, за да установи господство над Украйна.

“Руснаците откриват, че координирането на военни операции с използването на няколко вида войски не е лесно, както и че не са толкова добри, колкото предполагаха, че са“, изтъква Дептула.

И докато руснаците се представят по-слабо от очакваното, украинците изненадват експертите.

Опитът на Украйна от последните осем години е от битките с подкрепяните от Русия сепаратистки сили на изток, които представляваха статична окопна война в стила на Първата световна война. За разлика от тях руските сили придобиха боен опит в Сирия, където се намесиха на страната на президента Башар ал Асад и демонстрираха известна способност да синхронизират наземните маневри с изтребители и дронове.

Способността на Украйна да поддържа функциониращи своите изтребители е видима демонстрация на устойчивостта на страната пред атаката. Това подсилва морала на армията и цивилните, смятат експерти.

Това доведе до митологизиране на украинските ВВС, включително създаването на историята за пилота на украински изтребител, за който се твърди, че е свалил сам шест руски самолета. Той вече е известен като “Призрака на Киев“.

Проверка на фактите на Ройтерс разкрива, че клип от видеоиграта Digital Combat Simulator е използван, за да покаже как украински изтребител сваля руски самолет. Това се използва онлайн за да затвърди мита за “Призрака“.

САЩ изчисляват, че Русия използва малко над 75 самолета при инвазията си в Украйна.

Преди нахлуването Вашингтон смята, че Русия потенциално е подготвила стотици изтребители от своите ВВС за мисията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още