IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром", "Лукойл" и "Сбербанк" се търгуват за стотинки в Лондон

Листнатите в британската столица руски компании изтриха пазарна капитализация за 570 млрд. долара за две седмици

17:17 | 02.03.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският газов гигант „Газпром“, производителят на петрол „Лукойл“ и водещата банка „Сбербанк“ се превръщат в „акции за жълти стотинки“ на Лондонската фондова борса, докато руският пазар остава затворен за трети ден, предава MarketWatch.

Книжата на „Сбербанк“, която в края на 2021 г. имаше активи за над 500 млрд. долара, се търгуваха за 3 цента за брой по време на следобедната сесия със срив за деня от 87%. В сряда Европейската комисия одобри оздравителния план за хърватското и словенското ѝ подразделение, които ще бъдат продадени. Австрийските и чешките ѝ операции ще бъдат ликвидирани, като вложителите ще бъдат компенсирани с до 100 хил. евро.

Книжата на „Лукойл“ (дневен срив с 96,28%), „Газпром“ (понижение с 85,64%) и „Роснефт“ (надолу с 64,70%) продължиха да се сриват, докато деноминираните в долари вторични листвания в Лондон остават единственото място, където водещите руски компании могат да бъдат оценени.

Индексът Dow Jones Russia GDR, който проследява търгуваните в Лондон руски компании, се срина с 98% за две седмици. Според изчисления на Bloomberg спадът е изтрил 572 млрд. долара от пазарната стойност на 23 компонента. 

Продължаващите разпродажби в сряда предизвикаха вълна от спирания на търговията. В рамките на първите четири часа от търговията поне 15 пъти бяха спрени за кратко сделките с книжа на „Сбербанк“, „Газпром“ и търговеца на дребно „Магнит“. Търговията с акции на ВТБ Банк беше спряна миналата седмица вследствие на наложени санкции.

Индексът Dow Jones Russia GDR, който проследява 11 от най-големите руски компании, листвани в Лондон, се срина с 81% в сряда, като от 16 февруари насам спадът достигна 98%.

Депозитарните разписки на „Сбербанк“ се сринаха с 98% този месец, докато „Газпром“ се обезцени с 98%, а производителят на стомана "Северстал" загуби почти 100%. За „Роснефт“ сривът за месеца е от 65%, а при „Лукойл“ - с 98%.

Колапсът на енергийните гиганти настъпи, въпреки че западните санкции изрично изключват руския енергиен сектор. Търговците обаче взеха нещата в свои ръце, а търсенето на петрол от Русия е много слабо. По данни на Standard & Poor's във вторник отстъпката за руския суров петрол Уралс спрямо Брент е била над 18 долара за барел.

Нахлуването на Русия в Украйна продължава седми ден, като двете страни заявиха, че са готови да проведат нов кръг от преговори.

Междувременно цените на природния газ в Европа се повишиха. Контрактът за природен газ на борсата ICE се повиши с 37%. С покачването на цената на суровия петрол и акциите на Shell и BP поскъпнаха с по около 5%, което доведе до ръст на индекса FTSE 100 в обедната търговия. 

След като Руската централна банка предприе необичайната стъпка да прекрати борсовата търговия на Московската борса, движението на акциите на руски фирми, листнати на други места, е показателно за това как местните акции могат да реагират на санкциите, когато търговията евентуално бъде възобновена. Тридневното спиране на борсовата търговия е най-продължителното спиране поради извънредни обстоятелства от октомври 1998 г. насам, поясняват от борсата. 

Сривът при руските акции, листвани в чужбина, може да продължи, а операторът на индексите Stoxx планира да изключи 61 руски компании от своите бенчмаркове на 18 март. Подобни планове се разглеждат и от MSCI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Аз няма да се очудя ако този побъркан дядка не каже на Румъния например. Пратете ми 1 тон злато или пускам ракетата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами замисли се защо не си копаме за петрол и шистак ? Защо не направихме газова връзка със Сърбия и Гърция ? Дори в Гърция имаме собствен порт който ни се полага след ВСВ. Защото в България 30 години управляваха руски проксита и защитаваха руския интерес това е ! Може би и ти си сред тях не знам но така са ми усещанията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''Оценката'' на руски крепостен селян999дур с манталитет на руски неоимперски поданик е ирелевантна за мен. Бъговете в ''софта'' се оправят на ниво Харвард Кенеди Скуул- съпругът ми е в това алумни, но бъговете в главите на същества като теб са непоправими. Моите предвиждания за твоя живот са,че земният ти път ще завърши насилствено, в поредната руска агресивна война за чужди земи, чужди територии, ''денацификация'', която по същество е етноцид и геноцид на местния етнос. С две думи- няма да умреш в леглото си от старост, а от чужд куршум, на чужда земя, която си тръгнал да завладяваш по заповед на руския хитлер2- путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Dr. (Kre) Vatnikov-a, успокой се и се концентрирай - пропусна IQ-то, че сме лузъри и неудачници в живота... А, и копейници... Бъгове в софта, изтощение или не смогваш да обслужваш три клиента? Дай малко думата и на Ironhorse... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
mitko76
преди 2 години
И аз ги купувам особенно на Лукойл и ГазпромПлащам ги по 0,2 Ст на акция Не забравяйте че всяко нещо има начало и край ,но бизнеса си е бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
съпругата му е мъж, а зет му е негъp...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Последни новини- Грузия ще подаде утре молба за присъедняване към ЕС, съобщи високопоставен представител на управляващата партия ТБИЛИСИ, 02.03.2022 19:29 (БТА)Грузия възнамерява да внесе утре молба за присъединяване към Европейския съюз, предадоха Ройтерс и ТАСС.Управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" след консултации с правителството взе решение да внесе на 3 март в ускорен режим заявка за предоставяне на статут на страна кандидатка за членство в ЕС, съобщи изпълнителният секретар на формацията Иракли Кобахидзе."Предвид общия политически контекст и новите реалности, членовете на политическия съвет на "Грузинска мечта" взеха политическо решение да бъде подадена молба за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС незабавно въз основа на консултации с министър-председателя Иракли Гарибашвили. Грузинското правителство под ръководството на министър-председателя вече подготвя в ускорен режим молба за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС, която утре ще бъде официално изпратена до структурите на ЕС от името на грузинското правителство", заяви Кобахидзе.Въпреки всички несъвършенства на ЕС, Грузия иска членство в ЕС1. ТОВА постигна руският агресор- с изключение на Сърбия, почти ВСИЧКИ ДРУГИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ИСКАТ ДА СА ЧЛЕНКИ НА ЕС. Това е БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ОПИТ тези държави да се СПАСЯТ от руския хитлер2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Купувам всички рушки акции на цената на "Северстал" :) На 100% под стойността им, елате ми отворени ват-ници , ще си освободя от тапетите хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Зайо Байо, как не те е срам да рушиш надеждите на цялото прогресивно гейчовечество? Плачеш за бан, галиба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Креватникова е съпругата/ ***. За теб съм ''г-жо адвокат'', както и за ник ''император''. Що се отнася до '' възбудата'' ми, тя не е разбираема за лица без лична недвижима собственост, които никога в живота си не са притежали и 20 кв.м., без да са в режим на ''комуналка''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още