IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стана с руските военновъздушни сили?

Докато Вашингтон очакваше много по-мащабна въздушна атака, руските самолети още не могат да овладеят небето над Украйна

22:28 | 02.03.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Преди нахлуването на Русия в Украйна американското разузнаване очакваше да види ожесточена атака от страна на Москва, която бързо да мобилизира огромната руска въздушна сила и да осигури бърз контрол в небето над Украйна, пише Euractiv.

Но първите шест дни объркаха западните анализатори, който видяха, че Москва действа много по-деликатно с въздушните си сили. Американските служители не могат да си обяснят какво стои зад очевидното нежелание Русия да рискува с по-активни действия на своите ВВС.

„Изглежда, че те не са готови да поемат големи рискове със собствените си самолети и пилоти“, заяви висш служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност.

Русия има огромно превъзходство по въздух, като численост на бойната авиация и огнева мощ, но въпреки това Украйна все още има активни ВВС, а нейната противовъздушна отбрана се смята за жизнеспособна. Това са факти, които объркват военните експерти.

След началото на войната на 24 февруари анализаторите очакваха руската армия да се опита незабавно да унищожи военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на Украйна. 

Това би била "логичната и очаквана стъпка, както се вижда в почти от всеки военен конфликт от 1938 г. насам“, пише мозъчният тръст RUSI в статия, озаглавена "Мистериозният случай на изчезналите руски ВВС“.

Вместо това изтребителите на украинските военновъздушни сили все още извършват отбранителни полети и доставят боеприпаси за пехотата. Русия все още лети през оспорвано въздушно пространство.

Украинските военни разполагат с ракети земя-въздух, които са в състояние да заплашват руските самолети и създават риск за руските пилоти, които се опитват да подкрепят сухопътните сили.

“Има много неща, които (руснаците) правят, които са объркващи“, изтъква Роб Лий, който е военен специалист по отношение на Русия в Изследователския институт за външна политика на САЩ.

Лий първоначално смята, че в самото начало на войната Русия ще "използва максимална сила“.

"Защото всеки допълнителен ден има цена и рискът се увеличава. А те (руснаците) не правят това и е наистина трудно да се обясни защо", коментира Лий.

Объркването сред експертите се засили, когато администрацията на американския президент Джо Байдън отхвърли призивите на Киев да бъде обособена зона, забранена за полети над Украйна, което потенциално крие риск от директен конфликт между Москва и Вашингтон.

Военните експерти виждат доказателства за липсата на координация на руските военновъздушни сили със сухопътните войски. Множество руски колони на пехотата са изпратени извън обсега на руската противовъздушна отбрана. Това прави руските войници уязвими за атака от украинските сили, включително от турски дронове и американски и британски противотанкови ракети.

Дейвид Дептула, пенсиониран генерал от ВВС на САЩ, който е бил командир на забранена за полети зона над Северен Ирак, споделя, че е изненадан от това, че Русия не действа по-агресивно във въздуха, за да установи господство над Украйна.

“Руснаците откриват, че координирането на военни операции с използването на няколко вида войски не е лесно, както и че не са толкова добри, колкото предполагаха, че са“, изтъква Дептула.

И докато руснаците се представят по-слабо от очакваното, украинците изненадват експертите.

Опитът на Украйна от последните осем години е от битките с подкрепяните от Русия сепаратистки сили на изток, които представляваха статична окопна война в стила на Първата световна война. За разлика от тях руските сили придобиха боен опит в Сирия, където се намесиха на страната на президента Башар ал Асад и демонстрираха известна способност да синхронизират наземните маневри с изтребители и дронове.

Способността на Украйна да поддържа функциониращи своите изтребители е видима демонстрация на устойчивостта на страната пред атаката. Това подсилва морала на армията и цивилните, смятат експерти.

Това доведе до митологизиране на украинските ВВС, включително създаването на историята за пилота на украински изтребител, за който се твърди, че е свалил сам шест руски самолета. Той вече е известен като “Призрака на Киев“.

Проверка на фактите на Ройтерс разкрива, че клип от видеоиграта Digital Combat Simulator е използван, за да покаже как украински изтребител сваля руски самолет. Това се използва онлайн за да затвърди мита за “Призрака“.

САЩ изчисляват, че Русия използва малко над 75 самолета при инвазията си в Украйна.

Преди нахлуването Вашингтон смята, че Русия потенциално е подготвила стотици изтребители от своите ВВС за мисията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 5
ivan4o555
преди 2 години
Едни тръби Стингър, които се пренасят на рамо и струват 800 долара, приземиха руската авиация, а Джавелин събра колона от танкове и още бронирана техника в огромна колона.Скоро и тази "пълзяща" колона ще бъде унищожена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
penman
преди 2 години
"По-скоро проблемът е, че очакваха да ги посрещнат с хляб и мед, но виждаме, че дори в Харкив нещата не са такива"Ами и етническите руснаци не искат да живеят под режима на Путин. Само Кин Чен Ур го надминава по деспотичност! Последното творение на режима е въвеждането на до 15 години затвор, за разпространяване на информация, различна от официалната, за войната в Украйна. Това май и във фашистка Германия го е нямало. Е, кой ще иска да живее в такава държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Lemon's
преди 2 години
*бойничетат - войничетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
Lemon's
преди 2 години
Извода за ВВС на Русия е такъв:Управлението на Русия повече и пука за изтребителите, отколкото за бойничетат. Жалко човешкия живот там е пукната копейка. Затова се ипращат войничета без поткрепа и защита противовъздушната отбрана.Жалко за хората още се действа сталиниски там...вперьод на войската, а който се опита да се върне получава куршум..Русия навсякъде значи мизерия и разруха, затова целият свят е против тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 7
baba_meca
преди 2 години
Румънски изтребители и хеликоптери почнаха да падат, а те украйнските се държат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Държат те, като умрял-свещ :) А през туй време както уж няма Байрактари (нищо че точно в Украйна им произвеждат двигателите), рашките цистерни и машинария се самозапалват от въздуха :) Тия, които все още имат гориво изобщо да се движат, видяхме и спрели вече.Инак е ясно че ще чакаш да се върнат копейките ... рубашкин :) Чакай си, ще ти платят с акции от Газпром по днешни цени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Аааа- същите тези през 2014 година в друг форум ми обясняваха, как България ще бъде прегазена за 2 часа от руската армия, как руски ботуш ще гази България и т.н.. Сега тези, същите, и на Вас ли започват да Ви обясняват същите тъпотии, само, че за Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Автора "Вместо това изтребителите на украинските военновъздушни сили все още извършват отбранителни полети и доставят боеприпаси за пехотата"Това с доставките на боеприпаси извършвани от изтребители можеш ли да го обясниш по подробно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Да, не ми обяснявай. Вече ми обясняха как Путин няма да нападне Украйна. После ми обяснявха как е след 2 часа е в Киев. После за 2 дни. После за една седмица. Сега новото е 2 седмици и така... и после като превземе Украйна ще види, че е успял да защити руския народ, да го направи по-богат и по-обичан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
150 хилядна армия в Мариупол :D моля малко по-сериозно ... понеже виждам, че си на 14-15 години и си изпуснал малко часове по история, а утре е 3-ти Март - потърси инфо за този договор "Брест-Литовски мирен договор" - ще видиш,че не само сме защитили българските земи с нашите братя по оръжие (немците) ами и сме освободили доста народи от лапите на империята ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още