fallback

Асен Василев: Към края на годината ще има по-висока инфлация

До 2-3 години очаквам да имаме сериозна алтернативна база за европейската икономика, заяви министърът на финансите

12:18 | 15.03.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Правителството работи по няколко сценария във връзка с очертаващите се кризи заради войната в Украйна. Това каза министърът на финансите Асен Василев в рамките на традиционната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал, където водеща тема е кризата в Украйна и последствията за Европа и България. 

Базовият сценарий е свързан с проблемите около очертаващата се липса на стоки и логистиката им. Работи се и по по-тежък сценарий – например разширяване на конфликта в Молдова, както и ако има малка или почти няма реколта в Източна Европа, поясни Василев.

С началото на войната в Украйна ситуацията в Европа и света е изцяло различна – от гледна точка на бизнеса, вериги за доставки и търгувани ресурси, имаме фундаментална промяна, посочи той. И уточни, че в българския сценарий в отговор на кризите залагаме промените в относителните цени на големи групи стоки, които досега са работели на един пазар, а сега вече ще е съвсем различен. 

„Украйна очевидно няма да има зърнена реколта, Русия не е ясно дали ще бъде отрязана от световните пазари, което е огромен шок. Същото се отнася за природен газ, петрол, част от металите. Русия като пазар изчезва за голяма част от света. Но най-важното, за което сме отвикнали да мислим, е физическото наличие на стоки и логистиката им. Връщаме се към физическите ограничения за стокови наличности в света и възможността те да се придвижват“, каза Василев.

По думите му ако цените на пшеницата се покачат, в европейски мащаб ще си решим проблема, но Северна Африка, която е огромен вносител на зърнени култури, ще стане с много скъп хляб, а това автоматично означава нестабилност на правителствата, потенциално бежански вълни. Това са политически сценарии, които трябва да се осмислят заради икономическите последици, така че да се даде възможност на бизнеса да работи спокойно, каза министърът.

Правителството ни има готов план, който веднага може да бъде въведен в случай на енергийна криза, при която доставките на нефт и газ от Русия спрат, заяви Асен Василев.

Той припомни, че на европейско ниво вече са започнали разговори за общи енергийни покупки, общо европейски договор за газ, за общо внос на петрол и синхронизирана политика в Европа. „Целта е да имаме обща позиция на външни пазари, а не да се конкурираме и да вдигаме цените, което би помогнало за успокояване на европейската икономика като цяло“, коментира финансовият министър. Той допълни, че това е позната стратегия за Европа – координирани действия за ключови ресурси.

„Със сигурност виждаме твърдо намерение на европейските лидери да се отреже бързо суровинната зависимост от Русия, като важното е това да стане без срив на европейската икономика и да е координирано. Реално може да се случи. До 2-3 години очаквам да имаме сериозна алтернативна база за европейската икономика“, заяви Василев.

В коментар за отражението на военния конфликт върху икономиката Асен Василев каза, че със сигурност към края на годината ще има по-висока инфлация.

„Това е даденост предвид цените на горива, метали, хранителни продукти. Също и неяснота от гледна точка на растежа, защото губим Русия и Украйна като пазари, но от друга страна имаме заместващи производства към Европа“, посочи още той.

Трябва прецизно да се моделира ефектът за България на сравнително голяма бежанска вълна, защото повечето от идващите тук са деца, което изисква грижа, ресурс, допълни той и посочи, че ще трябва европейски пакет за това.

"Ситуацията няма да спре за 2-3 месеца, със сигурност ще продължи няколко години, защото конфликтът в Украйна се очертава като подобен на това което беше в бивша Югославия, дълъг конфликт с партизански тип атаки и невъзможност за надмощие на някоя от страните", обобщи финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още