fallback

Русия си изпълни заканите за ответен ход срещу Финландия

От събота Москва ще прекъсне електроснабдяването към европейската страна

19:40 | 13.05.22 г. 14

Русия изпълни заканите си за ответни действия в отговор на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО. В петък Москва съобщи, че от събота (14 май) страната ще преустанови доставките на електроенергия към Хелзинки, пише БГНЕС.

"Принудени сме да преустановим вноса на електроенергия от 14 май", заяви РАО Нордик, дъщерно дружество на руския държавен енергиен холдинг Интер РАО. "РАО Нордик не е в състояние да извършва плащания за внесената от Русия електроенергия", става ясно от съобщението.

Финландската електроразпределителна компания Fingrid обаче увери потребителите, че недостигът на електроенергия ще бъде компенсиран чрез доставки от Швеция и увеличаване на собственото производство, като не се очаква недостиг на електричество.

По-рано през деня в петък турският президент Реджеп Ердоган заяви, че за Турция, която е страна членка на НАТО, не е възможно да подкрепи плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към пакта. По думите му причината е, че скандинавските страни са „дом на много терористични организации.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още