fallback

Европейската комисия подготвя нов пакет финансова помощ за Украйна

Сумата на стойност 8 млрд. евро ще е комбинация от грантове и заеми

11:06 | 06.08.22 г. 9

Европейската комисия (ЕК) е подготвила нов проект за финансова помощ за Украйна в размер на 8 млрд. евро, пише европейското издание Politico, позовавайки се на двама служители на Европейския съюз (ЕС), съобщи БГНЕС.

Сумата ще се отпусне под формата на грантове и заеми.

Новият проект бе изготвен, след като Германия отказа да предостави гаранции по заеми за Украйна в размер до 9 млрд. евро.

Според новата схема ЕС ще отпусне до 5 млрд. евро дългосрочни заеми срещу гаранции, предоставени от страните членки на ЕС, в съответствие с техния принос в бюджета на блока. Лихвените плащания ще бъдат субсидирани от бюджета на ЕС.

Останалата сума - около 3 млрд. евро - ще бъде предоставена под формата на безвъзмездни средства, уточниха служители в Брюксел.

През май Европейската комисия предложи да изпрати макрофинансова подкрепа на Украйна в размер до 9 млрд. евро. Малко след това заем на стойност 1 млрд. евро от пакета бе официално предложен от ЕКи одобрен от Европейския парламент и Съвета на ЕС, като първият транш беше изпратен на Киев на 1 август.

Ден по-рано стана ясно, че САЩ също подготвят пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 1 млрд. долара.

Той включва боеприпаси за оръжия с голям обсег и бронирани автомобили за медицински транспорт.

Очаква се пакетът да бъде обявен още в понеделник и ще се добави към помощта за около 8,8 млрд. долара, която САЩ са предоставили на Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още