fallback

ЕС ще търси доказателства за участието на Иран във войната в Украйна

Възможно е да бъдат наложени нови санкции на ислямската република

12:33 | 17.10.22 г. 14
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) търси конкретни доказателства за участие на Иран във войната на Русия срещу Украйна, заяви върховният представител по въпросите на външната политика на блока Жозеп Борелв понеделник.

Украйна съобщава за поредица от руски атаки с ирански дронове Shahed-136 през последните седмици. Иран отрича да е доставял дроновете на Русия, а Кремъл не е коментирал въпроса, предава Ройтерс.

„Ще търсим конкретни доказателства за участието [на Иран във войната в Украйна]“, каза Жозеп Борел пред репортери преди срещата на външните министри на ЕС в Люксембург. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също ще участва в срещата.

ЕС може да реши да премине към налагане на нови санкции срещу Иран, ако намери доказателства за участието на Техеран във войната, коментира дипломат, пожелал анонимност.

Външният министър на Дания Йепе Кофод посочва, че ЕС трябва да реагира остро на новите въздушни атаки срещу Киев, където дронове удариха сгради близо до централна жп гара в час пик в понеделник сутринта.

Блокът вече е готов да наложи забрана за пътуване и да замрази активите на около 15 иранци, замесени в правителствените репресии, започнали миналия месец, срещу демонстранти, възмутени от смъртта в полицейския арест на 22-годишната Махса Амини.

Франция и Германия, двете страни по ядрената сделка с Иран от 2015 г., ясно дадоха да се разбере, че смятат, че са необходими нови санкции във връзка с безпилотните самолети, използвани от Русия. Ако Техеран е предоставил такива на Русия, това нарушава резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Допълнителните санкции на ЕС срещу Иран няма да се ограничават до включване в черния списък на някои лица, ако се докаже участието на Техеран във войната на Русия срещу Украйна, каза външният министър на Люксембург Жан Аселборн, без да уточнява евентуалните нови мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 17.10.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още