fallback

Заради санкциите Русия превозва все повече петрол със собствени танкери

Използва се и сенчеста флотилия с неизвестна собственост на корабите

16:33 | 14.01.23 г. 5

Европейските санкции върху закупуването и транспортирането на руски петрол принудиха Русия да транспортира повече суров петрол със собствени танкери.

Европейският съюз (ЕС) забрани почти целия внос на петрол по море от Русия от 5 декември и се присъедини към страните от Г-7 в ограничаването на цената, на която Москва може да продава барели.

Всеки, който иска да наеме европейски кораби, включително гигантската гръцка танкерна флота, или да има достъп до други жизненоважни услуги, може да го направи само ако плати до 60 долара за барел за товара.

От тази дата европейски танкери са поели около 30% от товарите, изпратени от ключовите западни петролни пристанища на Русия в сравнение с около половината отпреди санкциите.

За разлика от това, делът на руските кораби, превозващи руски петрол, се е повишил до 35% от 22% преди.

Сенчеста флотилия от танкери се появи, след като санкциите бяха обявени, като се спекулираше, че корабите ще бъдат използвани за руска търговия. Има също така увеличение на броя на корабите, чиято информация за собствеността не е известна, което предполага, че някои от тези танкери от сенчестия флот също може да са били използвани за транспортиране на товари.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 14.01.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още