IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради санкциите Русия превозва все повече петрол със собствени танкери

Използва се и сенчеста флотилия с неизвестна собственост на корабите

16:33 | 14.01.23 г. 5
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Европейските санкции върху закупуването и транспортирането на руски петрол принудиха Русия да транспортира повече суров петрол със собствени танкери.

Европейският съюз (ЕС) забрани почти целия внос на петрол по море от Русия от 5 декември и се присъедини към страните от Г-7 в ограничаването на цената, на която Москва може да продава барели.

Всеки, който иска да наеме европейски кораби, включително гигантската гръцка танкерна флота, или да има достъп до други жизненоважни услуги, може да го направи само ако плати до 60 долара за барел за товара.

От тази дата европейски танкери са поели около 30% от товарите, изпратени от ключовите западни петролни пристанища на Русия в сравнение с около половината отпреди санкциите.

За разлика от това, делът на руските кораби, превозващи руски петрол, се е повишил до 35% от 22% преди.

Сенчеста флотилия от танкери се появи, след като санкциите бяха обявени, като се спекулираше, че корабите ще бъдат използвани за руска търговия. Има също така увеличение на броя на корабите, чиято информация за собствеността не е известна, което предполага, че някои от тези танкери от сенчестия флот също може да са били използвани за транспортиране на товари.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Резултатът от санкциите е появата на нов крупен корабен превозвач, който е напълно независим от разните наглосаксиени компании, било застрахователни, било за нещо друго. Това е страшно радостно за другите корабни превозвачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
И сега руснаците сами си плащат на себе си. Значи не печелят нищо. Затова пък гръцките корабни превозвачи се заемат с много по-богати и паралии търговци. Дори 100 кила да пренесат за тях, ще спечелят повече, отколкото от Русия. Аз така я разбирам тази статийка. Щото да представяш, че един превозвач печели, като не превозва товар на голям клиент, си е малко обла жълтина, дорде не речеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 11
valentino29
преди 1 година
А правилното заглавие е :някои корабособствени и застахователи печелят по малко, заради санкциите.! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Soarta Lukoil in Romania: toate drumurile duc in Kazahstanhttps://***.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/soarta-lukoil-in-romania-toate-drumurile-duc-in-kazahstan-20978393
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Soarta Lukoil
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още