IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са говорили по телефона след инцидента с дрона

Контактите между високопоставени представители на САЩ и Русия са рядкост в последно време, но сега се прави опит за деексалация на напрежението

22:03 | 15.03.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министрите на отбраната на Русия и САЩ Сергей Шойгу и Лойд Остин са разговаряли по телефона днес след вчерашния инцидент с падналия в Черно море американски дрон, който според Вашингтон е бил ударен от руски изтребител, предават ТАСС и Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи за разговора, който според ведомството е бил по инициатива на американската страна, пише БТА.

"На 15 март 2023 г., по инициатива на американската страна, се проведе телефонен разговор между министъра на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин", казва се в изявлението, което не съдържа подробности.

Остин потвърди на пресконференция, че е разговарял с Шойгу, предават Асошиейтед прес и Франс прес.

"Както неведнъж съм казвал, важно е великите сили да дават пример за прозрачност и комуникиране и САЩ ще продължат да летят и действат навсякъде, където международното право разрешава", подчерта Остин на пресконференцията. Той призова Русия нейните "военни самолети да летят професионално и безопасно".

Според Вашингтон руски изтребител е ударил витлото на американски безпилотен наблюдателен самолет. Москва отрича да е имало контакт между двата летателни апарата и обясни инцидента с "рязка маневра" на американския, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс междувременно допусна, че случаят се дължи на неволно действие от страна на руския изтребител.

Контактите между високопоставени представители на САЩ и Русия са рядкост и двустранните отношения са в най-ниската си точка от десетилетия след руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, посочва Ройтерс.

АП отбелязва, че самият факт, че американският и руският министър на отбраната са разговаряли, показва колко сериозен е бил инцидентът над Черно море.

Според Bloomberg Лойд Остин се е опитал да намали напрежението след инцидента. „Ние приемаме всеки потенциал за ескалация много сериозно и затова вярвам, че е важно да поддържаме комуникационните линии отворени“, коментирал е той на пресконференцията. „Мисля, че е много важно да можем да вдигнем телефона и да говорим помежду си“, казва още Лойд Остин.

Инцидентът доведе до опасения от по-широка ескалация или дори възможност САЩ да бъдат въвлечени директно в конфликта между Русия и Украйна. Служители и дипломати се опитаха да избегнат тази възможност с коментари, че не знае дали руският самолет умишлено е ударил дрона.

Москва ще се опита да прибере дрона, според Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Кремъл. Той коментира пред репортер на държавната телевизия, че не е сигурен дали това ще е възможно, но „определено е вярно, че трябва и се опитваме“.

Дронът се разби и потъна в международните води на Черно море, което затруднява операцията по изваждането му. САЩ коментират, че са предприели „смекчаващи мерки“, така че Русия да не открие ценна информация, ако успее да прибере дрона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: RoyBattyриска от трета световна е нула... и винаги е бил такъв, само някви копейки ни плашат с измислиците си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Мамалига е традиционно румънско ястие, придобило голяма популярност по време на румънската окупация на Добруджа. Приготвя се от царевично брашно.https://***.romania-insider.com/mq9-reaper-drone-crashes-romania-july-2022
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
MQ-9 Reaper Эксплуатанты Соединнные Штаты Америки ВВС СШАВеликобритания ВВС ВеликобританииИталия ВВС ИталииТурция ВВС ТурцииФранция ВВС ФранцииЕдиниц произведено более 270
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
"Ииииииии, это вс? Что хотел чунга чанга штатовский?"https://ria.ru/20230315/shoygu-1858152957.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
RoyBatty
преди 1 година
Чудесно, че има разговор ... вече!Лъч надежда, че може и да ни се размине трета световна война на международна територия.Факта, че инициативата е на САЩ е много обнадеждаваща! ... Май има лек завой към търсене на дипломатическа развръзка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още