IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски изтребител и американски дрон са се ударили над Черно море*

Военният самолет Су-27 е ударил витло на дрона MQ-9 Reaper, съобщи Вашингтон; Москва отрича да е имало сблъсък

20:39 | 14.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Дрон MQ-9 Reaper. Снимка: Bloomberg LP
Дрон MQ-9 Reaper. Снимка: Bloomberg LP

Руски изтребител се е сблъскал с американски разузнавателен дрон в международното въздушно пространство над Черно море, което е накарало американският летателен апарат да се разбие, съобщава Вашингтон. От Москва отричат да е имало сблъсък.

Военният самолет Су-27, придружаван от втори руски изтребител, е ударил витло на дрона MQ-9 Reaper около 7 ч. местно време в „безразсъден“ инцидент, съобщиха от американското европейско командване, цитирани от Bloomberg. Двата изтребителя са летели пред дрона и са изпуснали гориво върху него, посочват от командването.

„Нашият летателен апарат MQ-9 извършваше рутинни операции в международно въздушно пространство, когато е бил прихванат и ударен от руския самолет, което е довело до сблъсък и загубата на MQ-9“, заяви генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър. Този „опасен и непрофесионален акт на руснаците“ почти е довел до това и двата летателни апарата да се разбият, допълни той.

От руското министерство на отбраната съобщиха на свой ред, че американският дрон е бил засечен от руски военновъздушен контрол край Кримския полуостров в нарушение на границите на зоната за временен военновъздушен режим, наложен във връзка с войната в Украйна, съобщава ТАСС. 

„На 14 март 2023 г. сутринта руските системи за въздушен контрол засякоха американско MQ-9 безпилотно летателно средство, летящо над Черно море край Кримския полуостров в посока границата на Руската федерация“, посочват от министерството. Дронът е летял с изключено устройство за приемане на радиосигнали и в нарушение на временния режим на въздушно движение, представен на всички участници в международния въздушен трафик и публикуван в съответствие с международните стандарти, посочват още от Москва.

Според министерството след рязка маневра дронът е преминал в „неуправляем полет със загуба на височина“ и се ударил във водната повърхност.

„Руският самолет не е използвал бордовите оръжия, нито е влизал в контакт с безпилотния летателен апарат и се е завърнал безопасно в своето въздушно пространство“, става ясно от позицията на ведомството.

Говорителят на Съвета по национална сигурност на Белия дом Джон Кирби заяви, че президентът Джо Байдън е бил брифиран за инцидента и също нарече руската маневра „безразсъдна“.

„Ако посланието е, че те искат да ни спрат или разубедят да летим, оперираме в международното въздушно пространство над Черно море, то посланието им ще се провали“, каза Кирби. „И ще продължим да правим това, което трябва, за интересите на нашата национална сигурност в тази част на света“, коментира още той.

Командирът на съюзническите европейски сили ген. Кристофър Каволи е информирал съюзниците от НАТО за инцидента, посочват от Алианса.

Миналата седмица норвежкият полковник Ейрик Гулдвог заяви, че руското поведение в регионите на Балтийско и Черно море е „малко по-агресивно“.

През февруари Пентагонът изпрани изтребители в отговор на четири руски самолета, които приближиха американското въздушно пространство. Американската армия е под повишена готовност след свалянето на предполагаем китайски шпионски балон и серия други неидентифицирани обекти в американското въздушно пространство.

* Информацията е актуализирана към 22:30 ч. с позицията на руските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 7
Achtung
преди 1 година
Цитат 1 "Руски изтребител се е сблъскал с американски разузнавателен дрон в международното въздушно пространство над Черно море, което е накарало американският летателен апарат да се разбие, съобщава Вашингтон." Цитат 2 "Този опасен и непрофесионален акт на руснаците почти е довел до това и двата летателни апарата да се разбият, допълни той"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
Никъв сблъсък не е имало,а най-обикновена камбана..фигура от висшия пилотаж! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 13
neon7
преди 1 година
Учени от Харвард, Джон Хопкинс и Станфорд: Правителството на САЩ беше най-големият източник на дезинформация за Ковид - И сега не е по-различно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 1 година
A на изтребителите нищо им няма. Press for DUMMIES. Shit-Yellow.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 64
zelka007
преди 1 година
рашибозука затова губи периодично изтребители или разузнавачи със все екипажите в международни води ... ще им бишнат една фрегата вероятно скоро ... да си знаят кога са посегали на НАТОвски дрон ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още