fallback

Украйна се е опитала да нападне руски кораб близо до газопроводи в Черно море

Плавателният съд е провеждал наблюдение по маршрутите на газопроводите "Турски поток" и "Син поток"

16:28 | 11.06.23 г. 5

Русия съобщи, че Украйна е направила неуспешен опит да нападне руски плавателен съд с шест високоскоростни катера без екипаж, докато руският плавателен съд е патрулирал около големи газопроводи в Черно море, предава Ройтерс.

Корабът „Приазовие“ провеждал „наблюдение на положението и гарантиране на сигурността по маршрутите на газопроводите „Турски поток“ и „Син поток“ в югоизточната част на Черно море“, съобщи руското министерство на отбраната.

Украйна извършила нападението рано сутринта в неделя на около 300 км югоизточно от Севастопол, щаба на руския Черноморски флот на анексирания Кримски полуостров, уточни министерството на отбраната.

По време на нападението американски безпилотен наблюдателен апарат RQ-4 Global Hawk бил в централния район на Черно море, съобщи министерството на отбраната.

„Корабът на Черноморския флот „Приазовие“ продължава да изпълнява поставените му задачи“, уточни същият източник.

Русия и Турция официално откриха „Турски поток“ с капацитет от 31,5 млрд. куб. м на година през януари 2020 г. Газопроводът, който позволява на Москва да заобикаля Украйна като транзитен маршрут към Европа, пренася руски природен газ към Южна Европа през Черно море и Турция.

Газопроводът „Син поток“ доставя руски газ на Турция.

Отделно от това Русия съобщи в неделя, че е унищожила най-малко седем германски танка "Леопард" и пет американски бойни машини "Брадли" за 48 часа, като в същото време е отблъснала украински нападения. Но руски блогъри съобщиха, че Украйна за кратко е пробила част от руската линия, предава Ройтерс. 

Украинският президент Володимир Зеленски призна в събота, че армията му е започнала "контраофанзивни и дефанзивни операции", ден след като президентът Владимир Путин заяви, че Русия е отблъснала първите нападения от офанзивата. 

Руското министерство на отбраната съобщи, че е отблъснало над десет украински атаки през последния ден в три големи направления и е унищожило колона от бронетранспортньори на 128-а Планинска щурмова бригада в Запорожка област. 

"През последния ден въоръжените сили на Украйна продължиха неуспешни опити за офанзивни действия в Донецк, Южен Донецк и Запорожка област", информира министерството. 

Ройтерс не е могла да провери за момента съобщенията от бойното поле на едната или на другата страна, но е установила локацията, не и датата на видео, показващо как руски дронове нанасят удар на украински танкове в Запорожка област. 

Руски военни блогъри съобщиха, че украинските сили са пробили част от руските линии на юг от град Велика Новосийка и за кратко са превзели няколко села, докато руските сили са се оттеглили по-нависоко. 

Владимир Рогов, назначен от Русия представител в частта от Запорожка област, контролирана от Русия, заяви, че руските сили са си върнали селото. 

Украйна твърди, че е постигнала напредък близо до Бахмут, който падна в ръцете на Русия миналия месец. 

Руското министерство на отбраната публикува няколко видеа и снимки през последните дни, показващи няколко удара срещу украински бронетранспортьори и танкове, извършени от щурмови хеликоптери Ка-52 и дронове. 

Във видео, което министерството разпространи в събота, дронове нанасят удари срещу танкове в Запорожка област, където силите на Киев бяха съсредоточили контраофанзивата си до момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:55 | 11.06.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още