IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT все още не дава точни данни, отчита европейският регулатор

Въпреки усилията на OpenAI, чатботът все още не спазва принципа за точност на данните, посочва работната група към Европейския надзорен орган по защита на данните

16:51 | 24.05.24 г.
Снимка: БГНЕС/EPA
Снимка: БГНЕС/EPA

Усилията на OpenAI да предоставя резултати с по-малко фактологични грешки чрез своя чатбот ChatGPT все още не са достатъчни, за да се гарантира пълно съответствие с правилата на ЕС за данните, заяви работна група към Европейския надзорен орган по защита на данните, съобщава Ройтерс.

Въпреки че мерките, предприети за спазване на принципа за прозрачност, са полезни за избягване на неправилно тълкуване на резултатите от ChatGPT, те не са достатъчни за спазване на принципа на точност на данните“, се посочва в доклад на работната група, публикуван в петък. Точността на данните е сред водещите принципи в правилата за защита на информацията на ЕС.

„Всъщност поради вероятностния характер на системата сегашният подход за обучение води до модел, който може да дава пристрастни или измислени резултати“, се казва в доклада.

„Освен това резултатите, предоставени от ChatGPT, вероятно ще бъдат възприети като фактически точни от крайните потребители, включително информация, свързана с физически лица, независимо от действителната им точност“, става ясно още от изводите на работната група.

Тя беше сформирана през април миналата година след като Италия временно забрани чатбота с аргумента, че събираните от него данни нарушават законите, свързани със защита на личните данни, а Франция започна официална процедура след редица жалби. Една от тях е на депутата Ерик Боторел, който заяви, че ботът измислил подробности от живота му, включително такива за рождената му дата и кариерния му път.

Съгласно европейския регламент за защита на данните чатботът е задължен да предоставя максимално точни лични данни. Редица разследвания, започнати от национални регулатори в някои от държавите членки, все още продължават, се посочва в доклада на работната група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още