IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците търсят още Patriot за Украйна, масирани атаки с дронове към военни авиобази в Русия

НАТО не е част от конфликта в Украйна, заяви генералният секретар на организацията

08:07 | 05.04.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съюзниците проверят какви системи за противовъздушна отбрана, най-вече Patriot, могат да осигурят на Украйна, коментира след министерската среща на НАТО генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той поясни, че се анализират също така и нуждите от боеприпаси за системите, с които страната вече разполага, както и резервни части за тяхното нормално функциониране.

Преди седмици стана ясно, че Украйна е загубила поне две установки от системите Patriot в прифронтовите зони, използвани за защита на позиции от бойната авиация, с чиято помощ напредват руските части. Авиационните  бомби в момента дават съществено предимство на Русия на фронта и направиха възможна окупацията на Авдиевка.

Освен Patriot Украйна използва още няколко системи за ПВО - западните NASAMS, Iris-T, SAMP/T, но също така и системите, с които разполагаше от съветско време и свои разработки. Това прави цялостната противовъздушна отбрана сложна за управление, но и ефективна на фона на успешното неутрализиране на руските ракети, включително и свръхзвуковите "Кинжал" и "Циркон".

Харков, Харковска област и приграничната Сумска област, както и южните части на страната се нуждаят от спешно подсилване на противовъздушната отбрана, коментира и президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето обръщение в 771-я ден от началото на пълномащабната война. Нужни са само няколко политически решения - няколко системи за ПВО ще променят фундаментално ситуацията, заяви още той.

В интервю за Ройтерс в началото на седмицата украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че страната се нуждае от 5-7 системи Patriot. По думите на Зеленски в Украйна има три такива системи и вероятно около 30 установки, като до този момент САЩ не са давали от своите резерви.

Украинският военен анализатор Олександър Коваленко обръща внимание на спецификите на Харков и Одеса - двата големи града, които са обстрелвани почти непрекъснато през последните месеци. Проблемът на Харков е близостта до руската граница, откъдето ракетите прелитат за броени минути. Одеса пък е уязвима от удари с дронове, тъй като те прелитат от окупирания Крим, движейки се много ниско над морското равнище и има много кратък промеждутък от време, когато се издигат и могат да бъдат свалени над морето, а не над града, където отломките също причиняват сериозни щети.

Според Коваленко решение за тези градове биха дали и други системи за защита, не само Patriot - например германската Roland, която е налична на склад и има много боеприпаси за нея.

Масирана атака към авиобазата в Морозовск

За масирана атака с дронове в сутрешните часове на 5 април съобщават властите в Ростовска област. Целта е военното летище в Морозовск, което е база на 559-и авиационен полк с три ескадрили самолети, основно Су-34. Сателитни снимки от 1 април показват, че в базата е имало поне 13 самолета С-34 и 5 С-35.

Именно тези самолети се използват за обстрел на позиции на фронтовата линия с авиобомби. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов съобщава за повече от 40 унищожени въздушни цели от системите на ПВО в региона. Има поражения по подстанция и електроснабдяването в града е прекъснато, посочва още той.

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин пък съобщи за унищожени в сутрешните часове дронове край Енгелс, където се намира една от базите на тактическата военна авиация на Русия (Ту-160 и Ту-95). Базата беше атакувана с дронове на 20 март.

Министерството на отбраната на Русия съобщава и за унищожени шест дрона над Краснодарския край. Според публикации в руските телеграм канали целта е летище и военна база в Ейск. Местните власти не публикуват официално данни за атаката.

НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна, но Украйна ще бъде част от НАТО

НАТО не е част и няма да бъде част от конфликта в Украйна, каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Този коментар беше направен по време на брифинг след министерската среща на институцията по повод 75-та годишнина от създаването ѝ и в отговор на изявление на говорителя на Кремъл Димтрий Песков, че НАТО и Русия са в "директен конфликт".

Столтенберг посочи, че Алиансът помага на страната да се защити сама. "Ще припомняме отново и отново - има една страна, Русия, която нападна друга, която изпрати танкове, бойни самолети, ракети през границите, за да вземе контрол над Украйна", заяви още той.

Украйна защитава своята територия и това е гарантирано от международното право, а НАТО има правото да подкрепи страната в нейната борба и именно това прави, категоричен беше Столтенберг.

"Украйна ни помоли за оръжие и боеприпаси, и ние го дадохме. Това не прави НАТО част от конфликта - ние подкрепяме Украйна и нейното право да се защитава", отчете още той.

Бъдещето на Украйна е в НАТО, потвърди и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който също присъстваше на министерската среща на организацията в Брюксел. "Нашата цел сега е да създадем преход към пълното членство на Украйна, предлагайки допълнителна помощ и укрепване на сътрудничеството, докато Украйна прави нужните реформи, за да се присъедини към Алианса", допълни той.

Блинкен призна, че на Украйна спешно е нужна още помощ, както и че САЩ трябва да изпълнят своите ангажименти, докато останалите съюзници вече изпълняват своите ангажименти.

Линията на отбрана на Часов Яр засега забавя руската атака

Русия има намерение да превземе Часов Яр на всяка цена, казват украински военни анализатори, сочейки стратегическата важност на града, разположен на височина. Според украинския Център за стратегическа отбрана плътните минни полета и линията от отбранителни съоръжения засега удържат руската атака.

Геолокализирани кадри показват придвижване на руска бойна техника по магистралата Т-0506 към източните покрайнини на Часов Яр. Щурмът е спрян, но опасенията са, че руските военни ще повторят сценария с Авдиевка и ще усилят използването на авиобомби, които да разрушат защитните съоръжения.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва увеличаване на интензивността на използване на танкове и бронирана техника в източните части на фронтовата линия и като цяло на своята офанзива в Украйна. Британското военно разузнаване потвърждава това заключение - атаките в Донецка област се увеличават през март спрямо февруари.

В това направление - около Бахмут, основните боеве се водят за Иванивске, разположено в близост до Часов Яр, както и около Бохданивка, Клищиевка, Андриевка и Спирне. Данните на ВСУ показват значително увеличаване на интензивността на боевете тук - през изминалото денонощие са отблъснати 30 руски атаки.

Ожесточени са боевете и около Новопавливка - въпреки увеличения натиск от седмици, включително и с подкрепата на бойна авиация, украинските военни удържат позициите си при Краснохоривка, Хеорхиевка,, Новомихайливка, Константиновка и Урожайне. През изминалото денонощие са отблъснати  20 атаки в това направление, сочи сводката на ВСУ.

По останалите направления боевете са позиционни. Около Купянск, въпреки струпаните войски около населенето място, няма проведени настъпателни действия.

Като цяло в 771-я ден от началото на пълномащабната война има 65 директни бойни сблъсъка, а повече от 120 населени места са под артилерийски и минометен обстрел, показват данните от сводката на ВСУ.

ВВС на Украйна съобщава за унищожени 13 от 13 изстреляни дрона в нощните часове на 5 април, но и за попадения от две зенитни крилати ракети С-300/С-400 и три балистични ракети "Искандер М". Според публикации в социалните мрежи целите отново са енергийни съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 3 седмици
До: aldy: Е той Мъск що иска да каца 2026 г. на Марс? Нещо го достраша обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 7
aldy
преди 3 седмици
Съюзниците търсят още Patriot за Украйна === Системите се обслужват изключително от чуждоземци. А може би и от марсианци. Но не и от натовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 8
aldy
преди 3 седмици
В Щатите с почести погребват генерал, умрял от естествена смърт някъде "на майна си Райна". И това само дни след "неуспешния" удар с "Кинжал" в Киев по "една сграда".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 8
aldy
преди 3 седмици
Страната 404 изцяло поддържана и финансирана отвън, чети - от държавите в отан, до момента е дала фира от над 500 хиляди човечета, осакатените са 2 пъти повече. Готвят Зелендюген, щото останаха без хора. Чакат въоръжение и джепане отвън, пак от страните в натото. И ако натото изведнъж изчезне, КОЙ ще дава оръжие и джепане, кой ще дава финанси за спихналата се държавица? И кой ще дава ковчези за "наемниците"? Само шляхтатаедала фира от 2500 парчета. Сега микроня ще прати 1500, после 1500 ковчега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 36
khao
преди 3 седмици
До: Tikva007 ама те нато не участват веее, дебилллнийй! :D няма нито един загинал натовски войник. Ако участват както тръбиш по вувузелата... значи са бассии ефективната армия, 2 години без една жертва! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 16
Tikva007
преди 3 седмици
*НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна, но Украйна ще бъде част от НАТО* - На това твърдение можем да отговорим в стилистиката на вицовете за *Радио Ереван*: Съвършено вярно, но с две уточнения: 1. НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в украйна. НАТО Е КОНФЛИКТЪТ, НАТО е причината за конфликта. 2. Украйна няма да е ЧАСТ от НАТО, а ЧАСТ от украйна евентуално, някога може и да е в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 47
zelka007
преди 3 седмици
ден 771 от тридневната война ... все в норм друзя антиваксърчета !! зануленият детеубиец рече 2022 , че най-мирната държава в галактиката ще произведе 1000 самальота и 1000 въртолета до 2030 ... да припомня само все още нищо не произвеждат , а само броят свалените ... оня ден некво шефче от авиацията философффстваше , че щели да произведат 500 фърчила до 2030г , за въртолетите нищо ... но пък имат ръст в промишлеността могучая ... врътки за повдигане на странични стъкла сделали ... спорен ден !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още