IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО: Не отчитаме непосредствена заплаха за някой от съюзниците

Обстановката на фронта в Украйна остава сложна, посочи Йенс Столтенберг

17:13 | 10.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не отчитаме пряка непосредствена заплаха за някой от съюзниците, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция. Коментарът му бе в отговор на въпрос, свързан с предупреждението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че "война в Европа вече не е фантазия", съобщава БТА.

Обстановката на фронта в Украйна остава сложна, посочи Столтенберг. По неговите думи забавянето на доставките на боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана води до повече щети от руския обстрел по украински цели и до напредване на руските сили.

НАТО работи за осигуряване на предвидима подкрепа за украинците, добави той и отбеляза, че този въпрос е бил обсъден на днешната му среща с президента на Финландия Александър Стуб. Генералният секретар отчете, че Финландия е предоставила на Киев над 2 млрд. евро от началото на руското нападение и е подписала споразумение в областта на сигурността с Украйна.

Дължината на границата между НАТО и Русия се удвои с приемането на Финландия в алианса преди година и напълно съзнаваме своята отговорност, посочи президентът Стуб. Той отбеляза, че задължителната военна служба в неговата страна не е отпаднала и днес на разположение на силите за отбрана са 90 хил. служители, както и още 280 хиляди запасняци. Финландия е една от малкото страни в НАТО, която разполага с ракети с голям обсег и втората по мащаб артилерия в Европа след Полша, допълни Стуб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 2 седмици
Листни въшки по 00 зелка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 2 седмици
антиваксърчетата-газовици може да са пропуснали , ама да ги зарадвам ... оня ден Германия изпрати първите 20 войници в Литва ... започват строежа на две бази , които ще бъдат за 4800 германски войници , една бригада . в момента там има многонационална група на НАТО от 1000 , която ще бъде интегрирана ... Кьонигсберг вероятно скоро ще гласуват на референдум за присъединяване към ФРГ ... а , антиваксърчета-ракетчици ?! де го шпагина от центъра ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още