IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се справи системата на международното право с войната на Русия в Украйна

Ще изгради ли ЕС собствена отбранителна система, коментира Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи

10:55 | 09.04.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основният конфликт, който дестабилизира света, е войната на Русия в Украйна. Тя е без ясни причини, защото защитата на малцинствата не е международноправно основание за война. Решението там ще бъде в най-добрия случай примирие, но без международно признаване на завоюваните от Русия територии. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи.

„Ние виждаме по примера на Кипър, който точно 50 години вече е разделян и досега тази кипърска турска част не е призната международно и надали ще бъде призната“, коментира той.

По думите му резултатът ще е трайно изолиране между държавите, които спазват международното право и тези, които не искат да го спазват. „Виждаме че при една сравнително малка територия в Кипър 50 години не може да се намери решение. Не съм оптимист, че и конфликтът в Украйна може да бъде решен чрез признаване на тези територии“, смята Сталев.

Той обясни, че системата на международното право не работи и това проличава с невъзможността на Съвета за сигурност на ООН да функционира. „Русия е постоянен член и константно упражнява вето в свой интерес“, заяви дипломатът. Той е на мнение, че има нужда от промяна в устава на ООН, тъй като ситуацията, в която постоянен член на Съвета за сигурност започва агресивни военни действия и има възможността да продължи да гласува, е абсурдна.

Що се отнася до членството на България в НАТО, Стоян Сталев го определи като един от големите успехи, но обърна внимание, че изоставаме с модернизацията на въоръжените сили и трябва да наваксаме заради геополитическата обстановка.

„Целият ЕС трябва да положи усилия, за да изгради собствена отбранителна система, тъй като основата на НАТО не може да се крепи на американската военна индустрия. Съюзът също така трябва да изгради нови приоритети за отбрана и военна индустрия“, препоръча дипломатът. Сталев определи „изолационистките политики и лозунги на Доналд Тръмп“ като изключително вредни за САЩ и интересите им, както и тези на партньорите на страната. Според него тези изказвания са предизборно мотивирани, но той е убеден, че тази посока би била голям удар върху икономиката и престижа на САЩ.

„Това показва, че във всички държави от НАТО и ЕС е много важно да има консенсус по външнополитическите приоритети. България се радваше на този консенсус дълго време. Не трябва да допускаме и сега преди европейските избори да се получава разминаване по това отношение по чисто егоистични и партийни интереси. Европа е изправена пред много сериозни предизвикателства, тя самата трябва да започне да мисли много по-сериозно за промяна в приоритетите на ЕС“, настоя дипломатът. И напомни, че ЕС винаги се е основавал на мира и на икономическия напредък, като е пренебрегвал отбраната и външната политика, но сега трябва да ги приоритизира, както и да преосмисли някои икономически политики.

Стана ли България равностоен партньор в НАТО? Може ли да се създаде самостоятелна палестинска държава? Може ли да се развие икономическата самостоятелност на Палестина? Каква позиция ще заеме Китай във войната на Русия срещу Украйна? Какъв сигнал дадоха изборите в Турция?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 3 седмици
Хахаха, поредния пропагандонен бул.шит. Накрая ще стане както е казал другаря Сталин: Няма украйна - няма проблеми за международното право. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 18
khao
преди 3 седмици
До: wart това са фактите, това повтарят!... войната се води на украинска земя, не на руска, неффел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 10
wart
преди 3 седмици
"Основният конфликт, който дестабилизира света, е войната на Русия в Украйна." Няма статия или да мине ден да не е казано , че Русия е нападнала независима , невинна , беззащитна Украйна . Това се повтаря 24 часа , всеки ден и с години . Американската пропаганда останала от времето на Гьобелс стилът е същ промиване на мозъци , да не могат хората да мислят , да разсъждава а само да изпълняват това което им е наредено - управляемо стадо.От както съществува Америка само 27 години не е била в
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още