IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Украйна може да изчерпи запасите си от противовъздушни ракети

Сега Киев разполага с достатъчно запаси, за да се справи, но вече трябва да прави труден избор какво да защитава, каза украинският президент

13:43 | 07.04.24 г. 9
Зеленски: Украйна може да изчерпи запасите си от противовъздушни ракети

Украйна може да изчерпа запасите си от противовъздушни ракети, ако Русия продължи бомбените си атаки със същата интензивност, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в излъчено в събота телевизионно интервю, цитирано от Ройтерс.

Най-категоричното предупреждение на украинския ръководител до момента за влошаване на положението пред противовъздушната отбрана на страната му следва седмици на руски удари срещу енергийната система и градове с използването на широк арсенал от ракети и дронове.

„Ако продължат да атакуват (Украйна) всеки ден така както го правят през последния месец, може да изчерпим запасите си от ракети и партньорите ни го знаят“, каза украинският президент в интервю, излъчено от украинската телевизия.

Зеленски, който от седмици призовава съюзниците да изпратят още отбранителни оръжия, заяви, че Украйна сега разполага с достатъчно запаси, за да се справи, но вече трябва да прави труден избор какво да защитава.

Той изтъкна особено нуждата от системи за противовъздушна отбрана Patriot и допълни, че Украйна се нуждае от 25, за да покрие изцяло територията на страната.

Американските системи за противовъздушна отбрана са от жизненожавно значение по време на руските атаки с балистични и свръхзвукови ракети, които могат да поразят цели в рамките на минути.

Изявлението на Зеленски се случва след нова поредица от атаки, при които според украински официални представители са били убити цивилни.

При две руски нападения с ракети и дронове, едно в ранните часове в събота, а второ следобед бяха убити осем души, а най-малко 10 бяха ранени в североизточния град Харков, втори по големина в Украйна.

В източната Донецка област при артилерийски обстрел загинаха четирима души в село Курагивка, включително 38-годишна жена и 16-годишната ѝ дъщеря, а 25-годишен мъж беше убит в село Красногоривка. В Одеса на юг при ракетен удар загина един цивилен.

Най-голямата частна електрическа компания в Украйна DTEK съобщава, че ударите са засегнали 80% от производствения ѝ капацитет и мрежата е въвела режим на тока, за да стабилизира системата.

През последните месеци инерцията на бойното поле е срещу Украйна, докато Киев се бори със забавянето на военната помощ от Запада и особено от САЩ.

„Положението е трудно, но все пак стабилно. Врагът не напредва – когато прави стъпки напред, нашите ги отблъскват и той се оттегля. Напротив, нашите момчета правят някои стъпки напред“, каза Зеленски.

Той заяви, че все още вярва, че голям пакет от помощи ще бъде одобрен от Конгреса, където той е блокиран от спорове от края на миналата година заради решителното противопоставяне на републиканците.

„Все още вярвам, че можем да получим положителен вот в Конгреса на САЩ“, каза Зеленски.

Запитан за възможността Украйна да получи пакет под формата на заем, украинският президент заяви: „Ще приемем всякакви варианти“.

Той допълни, че артилерийски снаряди са били предоставени на Украйна съгласно чуждестранни инициативи, без да ги посочва конкретно, и че те са използвани за дефанзивни операции.

„Нямаме снаряди за контранастъпателни действия, само за отбрана, има редица инициативи и ние получаваме оръжия“, каза Зеленски.

Интервюто е било записано до военно укрепление в североизточната Черниговска област, гранична с Русия. Не е ясно кога точно е било записано, но Зеленски се срещна с група членове на Конгреса от двете основни партии в САЩ в петък в областта.

Зеленски изрази още надежда, че заедно с швейцарския президент Виола Амхерд ще определят до дни дата за мирна среща на върха в Швейцария с участието на 80 до сто страни.

Русия заяви, че подобна среща би била безсмислена, ако тя не участва. Киев предложи преди време световна мирна среща на върха, но заяви, че Русия няма да бъде поканена.

Зеленски посочи, че с швейцарския президент трябва да се договорят за дата помежду си и след това да изпратят покани до световните лидери.

„Очакваме да имаме 80 до сто страни“, каза Зеленски и допълни, че това е „броят на страните, които според мен ще могат поне да се опитат да принудят Русия да приеме справедлив мир“.

Украинският президент уточни, че все още няма списък с конкретни страни. „В следващите дни ще се договорим как ще се случи това. Дни, дори не седмици, надявам се“, каза той.

В отговор на въпрос за ролята на Турция Зеленски изрази благодарност към турския президент Реджеп Ердоган за подкрепата му и желанието да посредничи, като отбеляза, че Турция има и други интереси и силни отношения с Русия.

Зеленски посочи, че форматът на срещата на върха ще бъде много сложен предвид многобройните интереси, които ще бъдат замесени в среща на върха с толкова участници, включително с исторически и съвременни връзки с Русия, Европа и други части на света.

„Въпреки това нека ги съберем заедно, да намерим формата, начина, по който да вървим напред, и да се съгласим с него“, призова той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 3 седмици
До: Achtung 1во не е пак! 2ро. Европа има най голям интерес варварите да бъдат отблъснати, защото после идват насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Achtung
преди 3 седмици
На всички е ясно, че така наречената помощ от САЩ ще дойде в Украйна за да стабилизират фронта, само, че всички сигнали показват, че за да се заобиколи съпротивата в конгреса ще е под формата на заеми. Понеже Украйна няма как да плати, ще правят фонд на НАТО и въпреки че дела на САЩ в военния бюджет на всички страни от НАТО е 70% вноската им в ще е само 17% и Европа пак ще трябва да плати сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
До: Ckъcaнa_Ушaнka*** - djendаr.. хаха и това ли стана неприлична дума? Ама вие нали за това се борихте толкова време! Къде ойдоха евро и атлантическите скъпоценности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
До: mr. Yoda , не се пъни да ги светкаш - това е мисия импосибле, нещо кат да спориш с радиоточка. Те нямат ни очи, ни уши, а мозък пък хич! Само циклят на едно място, като развалена грамофонна плоча. Толкова си могат или пък за толкова им плащат. ДГД за всякакви кухозеленясъли политкоректни *** педало-интриганти.!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 3 седмици
Да светнем платените тролки. Нощ, Украйна. Ракета прелита, взрив по-голям от очакваното. Значи се е взривила военна техника на укро-райха. Обаче техниката по стара традиция е скрита около жилищните сгради. Сутринта вече няма никакво парче от техниката, а тукашните пишурки изпадат в оргаззъм, че руснаците са били по "цивилни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 33
zelka007
преди 3 седмици
До: baba_meca ... хаха ... що , имат ли ?! де ги онези могучие залпове от по 70-80 ракети всяка седмица , дето се подмокряхте от кеффф туканка полезните форумни , по трафове , болници и търговски центрове ?! европейските оръжейни фабрики засилиха оборотите ... все ще се справим , не са само хамериканските ПВОта ... има и други !! с които м/у другото се свалят успешно дроновете и крилатите фърчила ... айде моста скоро ще го бишкат окончателно !! и някой и друг нефтохим !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 10
baba_meca
преди 3 седмици
Е то нали руснаците им свършиха ракетите още през 1-вите 6 месеца на войната, какво му дреме на Зеленски дали има или няма противовъздушни ракети?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още