IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Светът ще се изправи пред срамна страница от историята заради военната помощ

Скорошните загуби изглежда са довели до значително намаляване на руската авиационна активност в Източна Украйна, според ISW

07:50 | 04.03.24 г. 1
Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: EPA/Michael Raynolds
Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: EPA/Michael Raynolds

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните партньори на страната да проявят политическа воля и да осигурят на Киев необходимите военни доставки, в противен случай светът ще се изправи пред "една от най-срамните страници в историята", предава „Ройтерс“, като цитира вечерното видеообръщение на украинския държавен глава.

Зеленски отправи призива си в момент, когато пакетът от мерки на САЩ за предоставяне на военна и друга помощ остава блокиран поради разногласия в Конгреса.

Миналия месец се навършиха 2 години от началото на войната. Руските сили постигнаха известни успехи по протежение на 1000-километровия фронт, въпреки че линиите на бойните действия не са се променили почти никак през последните месеци, отбелязва БТА.

Явно разгневеният Зеленски заяви във видеообръщението си, че светът трябва да "реагира твърдо", за да гарантира, че войната ще се превърне в "безнадеждно" начинание за лидера на Кремъл Владимир Путин, който иска само "война и смърт".

За военните доставки трябва политическа воля

"Те трябва да бъдат накарани да усетят максимално, че има сила, която унищожава тези, които унищожават живота. Ние можем да гарантираме това. Всеки от нашите партньори знае какво е необходимо", каза той. "Основното нещо е политическата воля, за да се осъществи това, да се осигури нивото на доставки, което ще помогне", каза той.

"Ако това не се случи, това ще се превърне в една от най-срамните страници на историята, ако Америка или Европа загубят от иранските "шахеди" (дронове) или руските изтребители", предупреди Зеленски. Според него Украйна "чака доставки, които са жизнено необходими, и ние чакаме по-специално американско решение. Подкрепата е наистина необходима". 

Зеленски призовава все по-настоятелно Конгреса на САЩ да одобри помощта за Украйна, отбелязва „Ройтерс“. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ е подложена на натиск да приеме пакета за национална сигурност на стойност 95 млрд. долара, който увеличава помощта за Украйна и Израел, както и за Индийско-Тихоокеанския регион.  Той беше приет от Сената със 70-29 гласа миналия месец, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън възпрепятства внасянето на законопроекта за помощта за гласуване в Камарата.

Какво се случва на фронта

В района на село Ивановское в Донецка област се водят ожесточени боеве, като там руската армия не спира атаките си, казват от украинския Генерален щаб, цитирани от агенцията „Униан“.

Руските войски се опитват да атакуват и Богдановка, селище на север от Часов Яр. Руснаците прехвърлят там десантни части, мотострелкови полкове и боен армейски резерв. Засега украинските сили удържат защитата на Часов Яр.

Украинската армия е отбила 15 руски атаки в районите на населените места Богдановка, Ивановское, Клищеевка и Андреевка.

Вечерната сводка споменава четири атаки в районите на населените места Богдановка, Ивановское и Андреевка. Руснаците се опитват да подобрят тактическата си позиция там.

Руските сили, действащи около Авдиевка, изглежда се адаптират към провеждането на настъпателни сухопътни операции с обучен и необучен персонал, посочват от Института за изучаване на войната (ISW). Няколко интервюирани украински военнослужещи описват руските сили, участващи в по-късни преки атаки срещу украински позиции в района, като добре подготвени.

Намаляване на руската авиационна активност

Неотдавнашните сравнително големи руски авиационни загуби изглежда предизвикват значително намаляване на руската авиационна активност в Източна Украйна, въпреки че не е ясно колко дълго ще продължи това, пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

Командващият украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Микола Олешчук заяви на 2 март, че дейността на руската авиация в Източна Украйна е напълно спряна след свалянето от Украйна на два руски самолета Су-34. Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че намаляването на активността на руската авиация е продължило на 3 март и че руските сили са продължили да не летят със самолети за радарно откриване на далечни разстояния A-50 след унищожаването на самолет A-50 на 23 февруари.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са загубили 15 самолета от 17 февруари. Предишни загуби на руски самолети накараха руските сили временно да намалят авиационната активност в цяла Украйна за значителни периоди от време, въпреки че остава неясно колко дълго ще продължи настоящият период.

По-уязвима инфраструктура

Забавянето на западната помощ за сигурността вероятно ще направи енергийната инфраструктура на Украйна по-уязвима за руски удари, пише още ISW.

Financial Times публикува интервю на 3 март с Максим Тимченко, изпълнителен директор на най-голямата украинска частна енергийна компания DTEK. В него той посочва, че забавянето на помощта за сигурността е отслабило способността на Украйна да противодейства на руските атаки срещу енергийната инфраструктура.

Тимченко заяви, че Украйна първоначално е била готова да защити енергийната инфраструктура в началото на зимата на 2023-2024 г., но през последните седмици повече руски дронове и ракети са достигнали целите си. Руските сили са атакували украинската енергийна инфраструктура 160 пъти през 2024 г. и че повече от един милион домакинства и предприятия са пострадали от спиране на тока.

Украински официални лица подчертават, че Украйна е изправена пред „критичен недостиг“ на ракети за противовъздушна отбрана, а американски служители според съобщенията са оценили, че този недостиг ще стане все по-значителен през пролетта и лятото на 2024 г. без допълнителна помощ.

Същевременно икономиката на Украйна зависи от стабилността на нейната енергийна мрежа и големи неизправности вероятно значително ще попречат на продължаващите украински усилия да разшири своята отбранителна индустриална база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
bobopopov
преди 2 месеца
Долен, дрогльоДа беше мислил,преди да вземеш парите и да обещаваш невъзможни неща!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още