IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава ли Украйна в центъра на дебата в ЕС

Как реагират отделните държави в ЕС при липсата на обща европейска отбрана, коментира Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум

22:51 | 26.02.24 г.

Докато големите държави продължават да взимат решения в подкрепа на Киев на национално ниво, не може да се очаква решение на ниво Европейски съюз, докато няма обща отбрана. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум.

Според него общественото внимание и мнение в западноевропейските държави отклоняват поглед от Украйна и тя не е вече в центъра на дебата и медийния интерес.

„Украйна не е по-различна от другите действия на Европейския съюз – ЕС е една тежка, тромава организация, която трудно взима колективни решения. Отново ще имаме една говорилня в Париж, без конкретика", коментира той международната среща в подкрепа на Украйна по идея на френския президент.

По думите му френските медии и общество в момента се интересуват повече от сблъсъка между Еманюел Макрон и синдикалисти на откриването на традиционния земеделски панаир, отколкото от обявената от него среща в Елисейския дворец.

Манов изтъкна, че конкретните действия за Украйна досега са били вземани на национално ниво, а не на ниво ЕС. Той подчерта, че и Германия, и Франция предоставят оръжия на Киев, но за това решенията са вземани в Берлин и Париж, а не в Брюксел.

"Този общ ход, който да покаже обща солидарност, е доста витринна позиция. Реалностите - земеделските протести и наближаващите европейски избори, ще направят така, че Европа да се фокусира върху тези теми. Другата заплаха е на тези избори да надделеят евроцентробежни сили, които да намалят кохезията в ЕС, визирам крайните партии", заяви секретарят на Aсоциация Френско-Български форум.

Стефан Манов смята, че обещанията за бързо присъединяване на Украйна към ЕС може да се окажат "кухи" на фона на сегашната ситуация в блока. „Няма никаква възможност за приемане на друга държава сега, като дори отварянето донякъде на европейския пазар за украински стоки предизвиква проблеми“, посочи той и се надява да няма официално отстъпление от позицията на твърда подкрепа за Киев, защото това е цивилизационен избор на ЕС.

Манов предупреди, че след серията от проспани от европейските лидери действия в Грузия, Крим и Украйна следващите заплашени от руската агресия са Прибалтийските републики.

Способна ли е Европа да подкрепя Украйна? Как се отразява на Франция липсата на решения в системните партии?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още