IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните лидери обещават солидарност с Украйна до постигане на победа

Великобритания отпуска 250 млн. паунда за производство на снаряди

14:43 | 24.02.24 г. 3
Снимка: EPA/FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE
Снимка: EPA/FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща, че Европа ще подкрепя Украйна, докато не стане „най-накрая свободна“.

Фон дер Лайен и още трима други западни лидери са в Киев, за да покажат солидарност на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия, съобщава „Ройтерс“.

Посещението на Фон дер Лайен и министър-председателите на Италия, Канада и Белгия - Джорджия Мелони, Джъстин Трюдо и Александер де Кроо, е демонстрация на подкрепа, тъй като Киев страда от недостиг на военни доставки, а Москва го изтощава на фронта. Мелони и Трюдо ще подпишат споразумения за сигурност президента на Украйна Володимир Зеленски по време на краткия си престой в Украйна, в съответствие с наскоро договорени сделки с Франция и Германия на стойност милиарди долари.

„Повече от всякога стоим твърдо зад Украйна. Финансово, икономически, военно, морално. Докато страната най-накрая стане свободна“, писа Фон дер Лайен в социалната медийна платформа X.

Лидерите посетиха летище „Хостомел“, място на свирепа битка в началото на инвазията, докато Русия се опитваше да изпрати парашутисти, за да превземе столицата Киев.

„Днес сме тук, за да благодарим на тези мъже и жени, които на 24 февруари преди две години не избягаха, а вместо това се биеха“, коментира Мелони.

Украинският президент Володимир Зеленски прегърна западните лидери и изнесе телевизионна реч на фона на разбит самолет. „Преди две години посрещнахме вражески войници тук с огън, а две години по-късно се срещаме с нашите приятели, нашите партньори тук“, каза той.

"Всеки нормален човек иска войната да свърши. Но никой от нас няма да позволи нашата Украйна да свърши", добави той. „Думата „независима“ винаги ще стои до думата „Украйна“ в бъдещата история“, завърши Зеленски.

Извън Киев обаче войната не стихва.

Руски дронове атакуваха пристанището на Одеса, удариха жилищна сграда и убиха един човек, съобщи областният управител. В Днепър руски дрон удари жилищна сграда и спасителна операция разкри двама загинали.

Междувременно източник в Киев съобщава, че украински дронове са предизвикали пожар в руски стоманодобивен завод в Липецк, на около 400 км от Украйна.

Помощта от САЩ на стойност 61 млрд. долара обаче е блокирана в Конгреса, което хвърля дълга сянка върху надеждите на Киев да отблъсне много по-голямата, по-добре снабдена руска армия. Президентът на САЩ Джо Байдън трябваше да участва във видеоконференция на другите лидери на страните от Г-7, към която и Зеленски е поканен да се присъедини.

Западът гледа на войната като на неоправдан акт на агресия, който трябва да бъде отблъснат, а Италия, настоящият председател на Г-7, казва, че е жизненоважно страните да се противопоставят на възприятията, че са уморени от конфликта и Русия ще спечели.

Когато руските танкове и пехота преминаха през границата преди зазоряване на 24 февруари 2022 г., населението на Украйна се противопостави на армията и забави напредъка ѝ. Войната обаче навлиза в третата си година и неуспехите на изток правят украинската армия да изглежда уязвима.

Зеленски предупреди, че руският президент Владимир Путин може да не спре с Украйна, ако излезе победител от тази война. Путин отхвърля подобни твърдения и представя войната като по-широка борба със САЩ, които – според него, искат да разрушат Русия.

Украйна заяви в петък, че е започнала разследвания на повече от 122 000 предполагаеми военни престъпления през последните две години, които Русия отрича да е извършила.

Първоначалният шок от инвазията постепенно избледня, докато светът наблюдаваше как първоначалните руски успехи и зашеметяващата украинска контраофанзива в края на 2022 г. се забавят в окопна война. И двете страни са разработили огромни и сложни флотилии от въздушни и морски дронове за наблюдение и атака.

Русия, с много по-голямо население за попълване на редиците на армията и по-голям военен бюджет, предпочита продължителна война, въпреки че разходите са огромни и въпреки санкциите и нарастващата зависимост от Китай.

Позицията на Украйна е по-несигурна. Населени места са разрушени, войските са изтощени, а руските ракети и удари с дронове са ежедневие. Този месец Русия регистрира най-голямата си победа от девет месеца, като превзе източния град Авдиевка и сложи край на месеците на смъртоносни битки в града.

Досега руските финанси се оказаха устойчиви на безпрецедентните санкции. Докато износът на природен газ се сви, продажбите на петрол се задържаха, до голяма степен благодарение на покупките от Индия и Китай, а икономиката беше подсилена от огромните разходи за отбрана.

Зеленски обаче остава убеден, че страната му може да постигне победа.

Скорошно проучване на Световната банка казва, че възстановяването на икономиката на Украйна може да струва близо 500 млрд. долара. Два милиона жилищни единици са повредени или унищожени, а близо 6 млн. души са в чужбина заради войната.

В допълнение към търсенето на пари и оръжие, Зеленски насърчава законодателство, което позволява на Украйна да мобилизира още до половин милион войници - цел, която според някои икономисти може да парализира икономиката.

Политическите лидери в Обединеното кралство потвърдиха подкрепата си за Украйна на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия. Премиерът Риши Сунак каза, че Великобритания е готова да направи „каквото е необходимо“ и обеща почти 250 млн. паунда за производството на артилерийски снаряди, съобщава BBC.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър каза, че „страхливостта и варварството“ на президента Владимир Путин няма да надделеят.

Министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс подчертава, че ще има „фатални“ последици, ако западните страни се откажат от Украйна. Според него тогава светът „няма да е в безопасност“, освен ако Путин не бъде спрян.

В свое обръщение по повод втората годишнина от началото на войната премиерът на България акад. Николай Денков коментира, че страната ни е направила своя избор да бъде мирна, демократична, свободна европейска държава. „Преди две години Кремъл ни напомни, че трябва да се борим за мира и да защитаваме нашите ценности всеки ден“, посочва той, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Денков изтъква, че България е сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната. „Ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство“, потвърждава той.

„Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ“, казва Денков и допълва, че България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир.

Междувременно в Плевен председателят на Народното събрание Росен Желязков посочи, че войната, която се води в Украйна, е война за бъдещето на Европа. За това общата европейска политика и политиката на сигурност на Европа, в това число и политиката за сигурност и отбрана на Европейския съюз, в момента търпи своите промени, за да се адаптира към обстоятелствата.

Гереналният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изразява увереността си, че бъдещето на Украйна е в западния отбранителен съюз. "Украйна ще се присъедини към НАТО. Въпросът не е дали, а кога", казва той във видеообръщение, публикувано в събота, предава "Ройтерс". "Докато ви подготвяме за този ден, НАТО ще продължи да стои до Украйна. За вашата сигурност и за нашата", допълва Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 месеца
*Посещението на Фон дер Лайен и министър-председателите на Италия, Канада и Белгия - Джорджия Мелони, Джъстин Трюдо и Александер де Кроо, е демонстрация на подкрепа, тъй като Киев страда от недостиг на военни доставки* - Киев страда от недостиг на военни доставки от САЩ, но сред изпъчилита се горепосочени клоуни липсва представител на САЩ. Резултатът ще е само в разликата, че недостигът на военни доставки ще бъде компенсиран от излишък на ялови обещания. Съдбата на украйна се решава във и от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
Импeраторът
преди 2 месеца
До: andy толкова е западнал, ще най-богата част от рашистите живее там :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 11
andy
преди 2 месеца
Не "западните", а "западалите". Всички са толкова нелепи. Банда клоуни. Като започнем от невчастния стърчок Бай Дърт и минем през оня канадски ***, наведения Улав и стигнем до далавераджийката Лайър. Явно запада съвсем запада и това е максимума на способности. Жалка картинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още