IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как войната в Украйна оживи европейската отбранителна индустрия

Глобалните разходи за отбрана достигнаха рекордните 2,2 трлн. долара през миналата година, а само в Европа са за 388 млрд. евро - нива, невиждани от Студената война

18:22 | 23.02.24 г. 1
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Две години след нахлуването на Русия в Украйна европейската отбранителна индустрия процъфтява. Конфликтът и нарастващото геополитическо напрежение на други места, включително в Близкия изток, увеличиха броя на поръчките на големи, утвърдени играчи и техните доставчици.

Глобалните разходи за отбрана достигнаха рекордните 2,2 трлн. долара през миналата година. Само в Европа разходите за отбрана се повишиха до 388 млрд. долара – нива, невиждани от Студената война, според Международния институт за стратегически изследвания, пише FT.

Тези нови поръчки преобразиха съдбата на европейските отбранителни изпълнители, като общото изоставане в изпълнението на поръчките на седемте най-големи компании в региона в сектора – включително BAE Systems, Leonardo и Saab – се повиши до почти рекордни стойности от над 300 млрд. долара.

Войната в Украйна изчерпа националните запаси от боеприпаси и друга артилерия, което облагодетелства и германската компания Rheinmetall, както и скандинавската Nammo и други по-малки доставчици. Ангажиментите за военни разходи от страна на европейските правителства също предизвикаха подновен интерес към сектора, който преди това беше избягван от много инвеститори. Акциите на компаниите от региона изпревариха в ръста си тези на американските им конкуренти.

Украйна принуди политиците да се изправят срещу нещо, което правителствата не бяха планирали, дори по време на Студената война, според Тревър Тейлър от Royal United Services Institute: „Продължителна, конвенционална война по суша“. ЕС обеща да достави 1 милион артилерийски снаряда на Украйна до края на този март – цел, която самият съюз призна, че няма да изпълни. Голяма част от отбранителния сектор се затруднява да увеличи производството достатъчно бързо след десетилетия на недостатъчни инвестиции.

Огромният скок в търсенето насочи вниманието към четирите основни производителя на боеприпаси в Европа: германската Rheinmetall, британската BAE Systems, френската Nexter и Nammo, която е собственост на финландското и норвежкото правителство. Доставчици на експлозиви и горива, включително Chemring от Обединеното кралство и френската Eurenco, също се възползват от ситуацията.

От основните производители Rheinmetall се радва на най-голяма промяна в съдбата си. Компанията не беше долюбвана от много инвеститори поради етични съображения, но звездата ѝ изгря с настъпването на новата отбранителна ера. „Съвсем доскоро много хора искаха да ни забранят да съществуваме, говореха как тази индустрия е вредна“, коментира изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер пред Financial Times малко след като Германия обяви, че ще инжектира 100 млрд. евро в отбраната в отговор за нахлуването на Русия в Украйна. Според него сега светът е различен.

Акциите на Rheinmetall поскъпнаха над 4 пъти в последните две години, което катапултира компанията в германския индекс на „сините чипове“ DAX. Дружеството се ангажира да увеличи производството на артилерийски снаряди и прогнозира общите продажби да се удвоят до 2026 г. в сравнение с миналата година.

Междувременно Nexter увеличава производството на гаубицата Caesar - артилерийска установка с голям обсег на действие, която се оказа ценна за Украйна на бойното поле.

По-малките производители също напредват на пазара. William Cook, семеен британски производител, отбеляза скок на приходите в отбранителния си бизнес с 20% от 2022 г. до 2023 г. благодарение на договор с правителството на Обединеното кралство за доставка на резервни вериги на Украйна за бронираната техника от съветско време. Компанията е един от само двата производителя на вериги за танкове и очаква още 40% ръст тази година.

„Когато и да свърши, войната в Украйна напомни на НАТО и съюзниците на алианса, че ерата на бронираната война в Европа не е приключила и те трябва да оборудват и обучат своите армии по съответния начин“, коментира Уилям Кук, търговски директор на британското дружество.

Сузане Виганд, главен изпълнителен директор на баварския отбранителен доставчик Renk, който произвежда скоростни кутии и трансмисии за танкове и фрегати, посочва, че скоростта, с която европейските правителства се опитват да увеличат своите военни способности, ще насърчи стандартизацията в сектора. Това ще помогне за преодоляване на проблемните места във веригите на доставки и ще позволи разширяване на компаниите, смята тя.

Благодат за системите за въздушна и противоракетна отбрана

Кризата с боеприпасите изведе националните оръжейни производители на преден план и поднови интереса на европейските страни към способностите за противовъздушна и противоракетна отбрана. Това е доста благодатно за производителите в региона.

Шведският лидер в тази област – Saab, може да е по-известен като производителя на изтребителя Gripen, но според Саш Туса от изследователската фирма Agency Partners в Лондон другите оръжия, произвеждани от компанията, „наистина станаха масово търсени заради Украйна“. Сред продуктите на Saab най-забележителната е противотанковата ракета NLAW, която беше изпратена в Украйна чрез Великобритания, допълва Туса.

Според него радарите за противовъздушна отбрана на компанията са „още един завършен продукт за първите две десетилетия на века“, когато „буквално никой не се интересуваше от наземната противовъздушна отбрана, защото „ние“ имахме въздушно превъзходство и нито една от войните, в които се биехме (Ирак, Афганистан), нямаше вражески военновъздушни сили”.

След като си осигури поръчки на стойност 9 млрд. евро през 2022 г., най-големият европейски производител на ракети MBDA, собственост на BAE Systems, Airbus и италианската Leonardo, миналата година сключи договори за 6 млрд. паунда за оборудване за противовъздушна отбрана с Полша, както и договори с Германия и Франция за увеличаване на производството на ракети.

„Виждаме бърза еволюция на заплахите на бойното поле, към които индустрията трябва да се адаптира. Оборудването за противовъздушна отбрана е много търсено“, каза Ерик Беранже, главен изпълнителен директор на MBDA.

Германската компания Hensoldt, която произвежда радари за противовъздушна отбрана и сензори, също отчита ръст на търсенето на нейните продукти. Нейният главен изпълнителен директор Томас Мюлер миналата година каза, че компанията произвежда радари без предварителни поръчки - нещо, което би било немислимо преди войната в Украйна.

Базираната в Париж група за отбранителна електроника Thales също е сред печелившите в индустрията. Тя доставя части за реактивния самолет Rafale на Dassault Aviation, както и комуникационно оборудване за армиите и радари за ракети земя-въздух. Компанията сглобява и NLAW за Обединеното кралство в завода си в Белфаст.

Последна актуализация: 18:23 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Импeраторът
преди 2 месеца
И нашата, и нашата се възроди. И с наши, и с наши оръжия се чистят рашисти! Бъдете горди братя, нашите съграждани 24/7 произвеждат снаряди, с които се чистят рашисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още