IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как войната в Украйна оживи европейската отбранителна индустрия

Глобалните разходи за отбрана достигнаха рекордните 2,2 трлн. долара през миналата година, а само в Европа са за 388 млрд. евро - нива, невиждани от Студената война

18:22 | 23.02.24 г. 1
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Как Украйна задвижи отбранителните технологии

Украйна се оказа тестова площадка за иновативни технологии, като сензори, роботи и безпилотни системи. Някои от тях са разработени от по-малки технологични компании. Гундберт Шерф, съизпълнителен директор на европейската стартираща компания за отбранителни технологии Helsing, казва, че конфликтът в Украйна е показал, че новите иноватори могат да работят заедно с традиционните компании в сектора на отбраната, а не да се конкурират.

Основана през 2021 г., Helsing използва изкуствен интелект, за да обработва огромни количества данни и да анализира информация, за да създава снимки на бойни полета в реално време.

Украйна „се движи с такава скорост, иновационните цикли са от три до шест месеца“, обяснява Шерф. Войната демонстрира „най-доброто от двата свята: имаме нужда от уникалния капацитет на главните производители, които произвеждат в мащаб, съчетан със способността на софтуера и AI компаниите да правят иновации бързо“.

Бързото внедряване на продуктите на тези по-малки компании в Украйна подчертава промените, през които преминава отбранителната индустрия. Tekever, с операции в Португалия и Обединеното кралство, е сред множеството производители на малки дронове, които използваха събитията в Украйна като трамплин. Компанията разработва безпилотни летателни системи за граждански и военни цели.

Снабдяването в областта на отбраната също ще трябва да се адаптира, за да бъде в крак с бързия напредък, предлаган от по-гъвкавите технологични компании. Преминаването към „софтуерно активирани устройства изисква гъвкави, итеративни цикли на разработка“, казва Рикардо Мендес, главен изпълнителен директор на Tekever.

Сред другите стартиращи компании с продукти, внедрени в Украйна, е естонската Milrem Robotics, чиито автономни превозни средства се използват за транспортиране на жертви и разчистване на маршрути за войниците на бойното поле. Платформа за наблюдение, създадена от базираната в Монако MARSS Group, защитава критичната инфраструктура в Украйна от заплахи.

Сферата на доставките за отбраната обаче е изправена пред сериозни предизвикателства да навлезе в ритъма на технологичния напредък, според Синтия Кук от американския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания. Може да отнеме до пет години, преди нова програма дори да започне да се изпълнява поради процедурите по вземането на решения относно конкретни изисквания, последвано от осигуряване на необходимото финансиране. През това време обаче на пазара се появяват множество нови технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Импeраторът
преди 2 месеца
И нашата, и нашата се възроди. И с наши, и с наши оръжия се чистят рашисти! Бъдете горди братя, нашите съграждани 24/7 произвеждат снаряди, с които се чистят рашисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още