IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да покани представители на Русия на мирна среща на върха

Киев очаква да получи помощ от САЩ на стойност 11,8 млрд. долара тази година

15:53 | 25.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна и нейните чуждестранни партньори може да поканят Русия на бъдеща мирна среща на върха, за да обсъдят край на двегодишното нашествие на Москва съгласно условията на Киев, заяви високопоставен украински представител, цитиран от Ройтерс.

Швейцария ще бъде домакин на среща за обсъждане на визията за мир на украинския президент Володимир Зеленски, която ще бъде предадена на Русия на втора среща на по-късна дата, заяви началникът на канцеларията на украинския държавен глава Андрей Йермак.

„Може да има положение, в което заедно каним представители на Руската федерация, където ще им бъде връчен плана, ако хората, които ще представляват страната агресор по това време, искрено искат край на тази война и връщане към справедлив мир“, заяви той на предавана по телевизията конференция в Киев.

Зеленски обяви за първи път мирната си формула на среща на върха през ноември 2022 г. на Г-20. Тя призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна и пълно изтегляне на руските войски.

Киев продължава да твърди, че негови представители няма да разговарят с представители на Москва, докато всички руски войски не напуснат украинската територия.

Кремъл заяви, че в момента няма основа за мирни разговори между Русия и Украйна и че мирният план на Киев е абсурден, тъй като изключва Москва.

Междувременно украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Украйна очаква да получи 11,8 млрд. долара под формата на икономическа подкрепа тази година от САЩ.

Киев има бюджетен дефицит от 37 млрд. долара през 2024 г. и разчита на западните си партньори за критична помощ.

Шмигал изрази надежда, че конгресмените в САЩ ще одобрят дългоочакваната икономическа и военна помощ. Украйна очаква също да получи 18 млрд. евро от ЕС, одобрени по-рано тази година.

Киев е утроил производството си на оръжия миналата година и сега 500 компании работят в сектора на отбраната в страната, каза министърът на стратегическите индустрии Олександър Камишин, цитиран от Ройтерс.

Киев търси начини да засили отбраната си срещу Москва, включително като повишава местното оръжейно производство и иновациите.

Камишин заяви, че сто държави и 400 частни компании участват в усилията и че тази година Украйна планира „значително да увеличи производството на боеприпаси“.

В отделно изказване на конференцията в Киев министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров заяви, че 90% от използваните дронове на бойното поле срещу руските сили са произведени в Украйна.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко каза, че нито едно оръжие на е преминало границата от Украйна в ЕС по време на двегодишното нашествие на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още