IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова масова атака с дронове над Русия, Зеленски отбеляза края на руския щурм

Трябва да се работи за мирен план, който ще сложи край на войната, а не за временна пауза, каза укранският президент

07:53 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

В сутрешните часове на 12 март има нова масова атака с дронове по обекти на петролната индустрия, съобщават руски военни кореспонденти. Официалните власти отбелязват свалени дронове над Курска, Воронежка, Белгородска, Московска, Тулска, Нижегородска и Орловска област и поражения по енергийната инфраструктура на Русия. Министерството на отбраната на Русия съобщава за общо 25 свалени дрона, но без подробности за поражения. Има свалена ракета "Точка - У" и снаряди от система за борба с дронове Vampire в Белгородска област, допълва оттам.

Губернаторите съобщават за големи пожари в цех за преработка на петролни продукти на "Лукойл" в Нижегородска област, както и в петролна рафинерия в град Орлов. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщава за четири "взривни устройства", които са прекъснали електроснабдяването на част от областта.

През уикенда Русия беше подложена на масиран обстрел, като едно от най-засегнатите места беше Ростовска област и авиационния завод и летището в Таганрог.

Съвместна операция на легиона "Свобода за Русия", РДК и Сибирския батальон се провежда в Белгородска и Курска област, съобщи руският опозиционер Иля Пономарьов, който от години живее в Киев. Според него приграничното село Лозовая Рудка в Белгородска област е под контрола на руските военни, които се бият на страната на Украйна във военния конфликт. Водят се престрелки в Тьоткино (Курска област), допълни той в своя профил във Facebook.

В своята сводка за 747-я ден от началото на пълномащабната война Въоръжените сили на Украйна съобщават за изстреляни 25 дрона, от които свалени са 17. В ранните часове на деня имаше обявена опасност за атаки с балистични ракети, като ВВС на Украйна още обобщава данните от сутрешните атаки.

Руското настъпление е спряно, ситуацията на фронта се подобрява

Руското настъпление е спряно и ситуацията на фронта в момента е по-добра спрямо последните три месеца, каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за френския телевизионен канал BFM TV. "Имахме проблеми с недостига на снаряди, въздушното предимство, руските далекобойни оръжия и интензивното използване на руските дронове", поясни той.

Зеленски допълни, че Украйна изгражда три линии с отбранителни съоръжения по фронтовата линия, което не е проста работа, защото дължината е повече от 1000 км, а съоръженията трябва да устоят и на метеорологичните промени и на използваните военни средства. Украйна изгражда такива защити не само на юг, но и на север, защото не може да се изключи нападение от Беларус.

Съобщенията на руските военни кореспонденти от различни части на фронта действително показват съществено забавяне на придвижването на руската армия след превземането на Авдиевка и няколко малки населени места наоколо.  Част от атаките са спрени от защитните укрепления - например в Первомайске, където руските части влязоха за първи път през август 2023 година, а в други - заради прегрупирането на руските части.

Позиционни остават боевете по основните точки - Бахмут, Новопавливка, край Купянск и Лиман, както и в Запорожието, е видно и от справките на Въоръжените сили на Украйна.

Не бива да бъдем прекалени оптимисти, коментира обаче Зеленски пред френските журналисти. Според него във всеки един момент руските военни мога да получат подкрепа - свежи сили и още милион снаряди, и да тръгнат отново напред. Тези опасения се потвърждават и от сателитни данни на южнокорейските власти, които показват, че доставките по море от Северна Корея са възстановени, след паузата от около средата на февруари.

В своето интервю украинският държавен глава коментира и думите на френския си колега Еманюел Макрон, че не е изключено войски на НАТО да бъдат пратени в Украйна. "Докато Украйна се държи, френските войски могат да останат на френска територия", каза Зеленски и допълни ,че ако руският президент Владимир Путин победи и се насочи към държава от НАТО, то тогава ситуацията ще се промени. Според него е напълно нормално технически персонал и хора, които извършват подготовката на военните от западни държави да бъдат на територията на Украйна.

Макрон разбра каква е войната в Украйна и загуби доверието, което имаше във Владимир Путин, каза още украинският президент по отношение на промяната в своя френски колега през последните месеци.

Зеленски е категоричен, че трябва да се работи за мирен план, който да сложи край на войната, а не за пауза на военните действия, защото това само ще даде "глътка въздух" на Путин. В момента Русия използва артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея, което показва дефицита на муниции и въоръжение, а паузата ще позволи натрупване на нови резерви и подготовка на още войници, след което Русия ще окупира цялата територия на Украйна.

Според украинския президент "силата на Путин е страхът на останалите европейски лидери, но страхът от човек, който е загубил връзка с реалността".

Руснаците се качиха на ATV край Роботине

Руските военни се качиха на високопроходими ATV край Роботине (Запорожка област), пише украинският Център за отбранителни стратегии (CDS). Причината са ограничен достъп до бронирана техника, но и заради настъпването на т.нар. "кален" сезон в Украйна. От ВСУ отбелязват още, че в периода  4 - 10 март руснаците са използвали поне 60 химически снаряда в нарушение на Конвенцията за химическите оръжия, по която Русия е страна.

Боевете са позиционни като данните на ВСУ за изминалото денонощие показват още отбити седем атаки край Роботине, Старомайорске и около Вербово.

Най-горещо остава направлението към Новопавливка, където са отблъснати 21 атаки край Краснохоривка, Хеоргиевка, Новомихайливка и Победа. ВСУ съобщава и за отблъснати атаки край Бердичи, Орливка,Тоненке, Первомайске и Невелске.

Руски военни кореспонденти съобщават, че украинските части са си върнали позиции в Тоненке, а от своя страна руските части напредват в Первомайске, но градът все още е под контрола на Украйна.

Като цяло през последното денонощие е имало 72 директни бойни сблъсъка, а над 140 населени места в близост до фронтовата линия са под артилерийски и минометен обстрел.

За шести ден в украинските териториални води на Черно море няма руски боен кораб на дежурство. Един кораб военен кораб е позициониран в Азовско море, сочат още украинските данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още