IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ рискуват да се превърнат в безполезния приятел на Украйна

Гърция може да влезе в самолетната коалиция за Украйна

08:04 | 09.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин може да спечели, дори и след двете години, през които САЩ помагаше на Украйна. Тогава САЩ ще изглеждат като безполезен приятел, изоставящ съюзниците си в битка, Европа ще бъде в най-нестабилното положение от времето на Сталин, а в Азия и Близкия изток ще започнат да анализират стратегическите рискове и възможности от партньорството си с Вашингтон. Това коментира редакторският борд на The Wall Street Journal в коментар по повод помощта за Киев, която е блокирана в американския Конгрес.

Според изданието забавянето е породено от желанието на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп да сложи края на войната, преговаряйки с Путин. "Руският президент не иска преговори, освен по неговите условия, а Тръмп би имал повече козове, ако Украйна подобри позициите си до следващата година, което означава, че даването на оръжия сега е от интерес на Тръмп", се казва в позицията на редакторите.

Преди ден The Washington Post написа по свои източници, че планът за край на войната на Тръмп включва предаването на Донбас и Крим на Русия. От екипа на кандидата за президент обаче определиха публикацията като фалшива новина. 

Според WSJ председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън се е вкарал в истински капан покрай дискусиите за Украйна - той отказа да внесе за гласуване пакетът, одобрен преди месеци от Сената с гласовете и на демократите, и на републиканците, а вместо това реши да изготви свой вариант, който засега не е публично оповестен.

Според различни публикации в него вече не става въпрос за помощ, а за заем за Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски вече отбеляза, че  страната е готова и на този вариант, защото без американските боеприпаси и оръжия ще загуби войната.

В WSJ посочват, че републиканците ще опитат да изтъргуват помощта за Украйна срещу отмяната на временната забрана за издаване на лицензи за износ на втечнен газ. Изданието коментира, че това би било отличен ход и за американската икономика, и за отслабването на позициите на Путин, но вероятно с него подкрепата на военната помощ за Украйна ще загуби няколко десетки гласа от лагера на демократите.

Самият Джонсън пък рискува своя пост и ако вкара за гласуване пакета за Украйна (заради твърдите ядра при републиканците), и ако не го вкара - в Конгреса тече петиция, която да принуди председателя на Камарата да внесе за разглеждане текстовете, гласувани от Сената. Към момента в са се подписали 191 членове на Камарата, а за да влезе в сила са нужни 217 гласа. Ако се стигне до този сценарий, това ще бъде сериозен удар по позициите на председателя и ще подхрани още повече разцеплението при републиканците.

Очакванията са, че темата за помощта за Украйна, Израел и Тайван ще започне да се обсъжда още днес (9 април), или поне такива бяха заявките на Джонсън преди великденската ваканция на институцията.  

Русия засилва интензивността на въздушните удари по Харков

Русия увеличава интензивността на въздушните удари по Харков, сочат данните на Центъра за стратегическа отбрана. Само на 5 април в областта са използвани 100 авиационни бомби спрямо 900 през целия март. "Фокусът е върху Харков", коментира във вечерното си обръщение за 775-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент. Ракети и дронове атакуват втория по големина град в Украйна почти ежедневно.

Зеленски отбеляза, че активно работи с партньорските държави, за да бъде подсилена въздушната отбрана на града. Украинското външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че в инициативата за намиране на допълнителни системи Patriot и/или друга ПВО се включва и Великобритания. Страната има добри връзки с потенциални източници - например Саудитска Арабия, с която Германия - другият съюзник, който търси ПВО, не е в добри отношения.

Украинските военновъздушни сили (ВВС) съобщават за 20 унищожени 20 изстреляни дрона в сутрешните часове на 9 април. Сред целите е и Лвовска област, която доскоро рядко беше атакувана. Последните масирани въздушни удари на Русия обаче са насочени основно към енергийната инфраструктура на Украйна, включително и газохранилище край Лвов.

В снощната атака са изстреляни и четири ракети С-300, които са постигнали целите си.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев съобщава за взривове в града, които обаче са от системата за автоматично унищожение на нисколетящи цели и няма щети по инфраструктурата на града. Министерството на отбраната на Русия не отбелязва атака срещу Крим, но съобщава за унищожени дронове над Белгородска област. Местните власти не дават сведения за разрушения и щети.

Гърция планира да продаде старите си самолети

Гърция планира да продаде старите си самолети, сред които 32 F-16  и 24 Mirage, стана ясно от съобщения на Атина преди ден. Страната скоро ще получи новите си F-35 и от съобщенията на Министерството на отбраната на Гърция намекват, че част от старите самолети могат да бъдат предложени на Украйна. Така Атина може да се присъедини към самолетната коалиция за Украйна, в която лидери са Нидерландия и Дания. Нидерландия смята да предаде 24 от своите стари самолети F-16 на Киев.

При посещението си в Одеса премиерът Кириакос Мицотакис сигнализира, че Гърция ще предоставя военна помощ за Украйна, стига това да не застрашава боеспособността на гръцките военни. Според военни анализатори, ако Атина предостави свои стари самолети на Украйна, би получила отстъпка по сделката си за новите F-35, но Гърция ще получи първите си нови самолети през 2028 година.

Русия разширява позициите си към Часов Яр

Русия разширява позициите си около Часов Яр и руски военни кореспонденти съобщават за превземането на Бохданивка. Информацията няма потвърждение, макар че геолокализирани данни показват напредък на руските части в югозападните райони на населеното място. Руските кореспонденти съобщават, че военните се разгръщат на изток и югоизток в гориста местност около Часов Яр.

В направлението Бахмут през изминалото денонощие като цяло има отблъснати 14 атаки като боевете се водят около Билохоривка, Верхнокамянске, Спирне, Андриевка и Клищиевка, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

 Руснаците опитват да напреднат под прикритието на бойната авиация в повечето основни направления на фронтовата линия.

Най-активно е около Новопавливка с отбитите 26 атаки край Краснохирвка, Хеорхиевка и Новомихайливка. В направлението Авдиевка боевете се задържат около Бердичи, Уманскеи Невелске като украинците са успели да си върнат част от загубени позиции в предишните дни.

Позиционни са боевете по останалите точки на фронтовата линия - в Запорожката област (около Роботине) и Донецка област (край Первомайске и Водяне).

Като цяло данните за 775-я ден от началото на пълномащабната война директните бойни сблъсъци намаляват леко спрямо предходните дни - до 56. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 120 населени честа в близост до фронтовата линия, съобщават още от ВСУ. Регистрирани са и 97 авиационни удара, сред които и по населеното място Билопиля в Сумска област.

Срутване на мост блокира основна жп линия между Беларус и Русия

Срутване на мост в Смоленска област блокира една от главните жп линии, свързваща Москва и Минск, пише ТАСС. Причината за инцидента не се уточнява, но при него има прекъсване и на газопровод. Губернаторът на областта Василий Анохин коментира, че падналият мост ще трябва да бъде разрушен изцяло и изграден отново. В момента тече и операция по разчистване на жп линията, затрупана от отломките на моста.

Междувременно ситуацията в Оренбургска област, свързана с частично разрушената язовирна стена край Орск, се влошава. Вицепремиерът Виктория Абрамченко е поръчала оценка на съоръжението и възможностите за възстановяването на стената.

Има данни за наводнение на северните и западните части на Казахстан в близост до руската граница. Очакваният пик на водата е на 10 април, а стабилизиране ще има най-рано след 20 април, прогнозират властите в Русия.

Наводнението затвори една от големите рафинерии на Русия - "Орскнефтеоргсинтез".

Заради недостиг на горива Русия започна да внася от Беларус, а по информация на Ройтерс Москва е потърсила доставката на 100 хил. тона и от Казахстан.

МААЕ: Няма нарушения по реакторите на Запорожката АЕЦ

Няма нарушения на целостта на реакторите на Запорожката АЕЦ, съобщава Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на своя сайт. По-рано директорът на агенцията Рафаел Мариано Гроси публикува съобщение в социалната мрежа X (Twitter) за три преки попадения по VІ реактор на най-голямата ядрена централа в Европа. Той не отбеляза откъде е дошла атаката, но призова и двете воюващи държави да се въздържат от такива удари.

От МААЕ отбелязват, че техните служители на място са видели отломки от дронове на територията на централата. Част от тях са били на покрива в близост до комуникационно съоръжение, изградено от руските военни върху реактора. Щетите от този удар са само надраскване на бетона и следи от изгорено, допълват те.

Останки от дрон е имало и край унищожена военно превозно средство, се казва още в съобщението на МААЕ. Инспекторите свидетелстват и за артилерийска стрелба от района на централата по цели извън нея.

Въпреки че няма нарушения на ядрената безопасност, тези инциденти са сериозна заплаха, предупреждават още от агенцията. Преди месеци инспекторите потвърдиха, че на територията на Запорожката АЕЦ е разположена военна техника и войници, което също е нарушение на принципите на ядрената безопасност.

От "Росатом" обвиниха украинските военни за атаката с дронове, а от своя страна от Киев са категорични, че не са замесени и определят случилото се като руска "провокация". От Държавния департамент на САЩ коментираха, че Русия "играе опасна игра" с окупирането на най-голямата ядрена централа в Европа и призоваха тя да бъде върната под украински контрол.

Запорожката АЕЦ е под окупация още от пролетта на 2022 година. В последните седмици тя отново е в центъра на бойни действия. При масовите въздушни обстрели върху обекти на украинската енергийна система бяха прекъснати връзките ѝ с енергийната мрежа. Това прекъсва охлаждането на реакторите, които са в т.нар. "студен режим" на работа (част от горивните пръти са заменени с контролни, за да спре реакцията в активната зона на реактора). От "Енергоатом" - украинският оператор на ядрените централи, предупредиха, че може да се стигне до сценарий "Фукушима" за Запорожката АЕЦ - когато заради липсата на охлаждане обвивката на един от реакторите се стопи и се получи радиоактивно замърсяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Nuclear man
преди 2 седмици
*** внася горива :D :D :D Гледам и не вярвам на ушите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 2 седмици
сами си падат , дори не е нужно украинците да фъргат бомбичка ... https://***.youtube.com/watch?v=8MpvBX0EGBo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 2 седмици
хаха ... друзя антиваксъре-газовици ... бензиноколонката внася вече по 3000 тона месено бензин от беларус ... а от тези дни е поискала 100хил тона бензин от стратегическите резерви на Казахстан ... колапса на икономиката им можете да го видите в срутването на мостове , пожарища поради некомпетентност , наводнения от разпад на язовирни стени ... могучая сама се срива , започна още миналата година , но не беше толкова явно ... сега става неудържимо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още