IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъсана язовирна стена спря работата на една от големите руски рафинерии

В Русия очакват придошлите води на р. Самара да достигнат своя пик на 10 април

09:39 | 08.04.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обилни дъждове се очакват през следващите часове в Оренбургска област в Русия, което ще влоши ситуацията с пробива в язовирната стена край Орск, пише ТАСС. Очакванията на властите са приливната вълна да достигне своя пик на 10 април, а водите да започват да се оттеглят едва на 20 април.

Агенцията съобщава за три пробива на язовирната стена в петък вечер (5 април), като според проверката на прокуратурата причината е лошата поддръжка. Службите за строителен надзор са установили 38 нарушения при експлоатацията на стената, изградена през 2010 г., в началото на 2024 г., но не са имали време да проконтролират дали тези забележки са отстранени. Според анализи на експерти, цитирани от Ройтерс, язовирът е оразмерен за ниво на реката от 5,5 метра, а са достигнати 9,6-9,8 метра. Властите в Оренбург потвърждават, че нивото на р. Самара надхвърля 9,3 метра и очакват да продължи да се повишава.

По данни на руското Министерство на регионалното развитие щетите от разрушенията в язовирната стена вече надхвърлят 21 млрд. рубли (227 млн. долара). Под заплаха от наводнение са Курганска и Тюменска област. Казахстан също има готовност за реакция.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Местните жители съобщават, че под вода вече е старата част на град Орск. Повече от 4,5 хил. жилищни сгради са наводнени, тече евакуация на населението, посочва още ТАСС.

Наводненията в района спряха работата на една от големите рафинерии в Русия - "Орскнефтеоргсинтез", която е и единствената в Оренбургска област, с капацитет за преработка на 5,76 млн. тона петрол на година. Това допълнително ще влоши ситуацията на пазара на горива, след като дронове спряха работата на рафинерии, имащи дял от 15% от капацитета за преработка на петрол в Русия. Заради санкциите на Запада, въведени след нахлуването на руски военни части в Украйна, петролните компании не могат бързо да ремонтират съоръженията.

Русия спря износа на бензин от 1 март и потърси доставки от Беларус заради непланираните спирания на съоръженията. По данни на Bloomberg през април Русия ще намали с 21% и износа на дизел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 3 седмици
До: khao аха, питай зеленския - той най-ги разбира тия работи с кармата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 3 седмици
karma is a bitch
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още