IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прави мащабна поръчка на военна техника за 7 млрд. евро

Трипартийният кабинет, воден от канцлера Олаф Шолц, е поръчал две военноморски фрегати и стотици бронирани транспортни машини

19:20 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата коалиция в Германия ще продължи през това тримесечие с мащабна ревизия на въоръжените сили на страната с поръчки на стойност 7 млрд. евро за две военноморски фрегати и стотици бронирани транспортни машини, съобщава Bloomberg.

Правителството ще упражни опцията да закупи две допълнителни фрегати F126 за около 3 млрд. евро, като общият им брой ще достигне шест, разкриват източници, запознати с плановете, говорейки в условие на анонимност.

Правителството също така ще утвърди поръчка на стойност 4 млрд. евро за около 900 бронирани транспортьора Fuchs, произведени от Rheinmetall Landsysteme GmbH, за доставка от 2025 г., добавят източниците.

Главен изпълнител на проекта за фрегатите е звено на холандската Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, а негови партньори са Thales SA от Франция и германската Blohm+Voss.

Големите поръчки, които ще изискват одобрение от депутатите в долната камара на парламента, са част от усилията на Германия да модернизира Бундесвера, предизвикани от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Веднага след избухването на войната канцлерът Олаф Шолц обяви специален фонд от 100 млрд. евро за увеличаване на военните разходи, в допълнение към редовния годишен бюджет за отбрана от около 52 млрд. евро.

Скокът в разходите позволи на Германия да изпълни целта на НАТО да харчи най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт годишно за отбрана тази година за първи път, откакто беше договорено от министрите на отбраната на алианса през 2006 г.

Шолц обеща, че Германия ще продължи да постига целта дори след изчерпването на специалния фонд през 2027 г., въпреки че решението на коалицията да възстанови конституционното ограничение за новите заеми – спряно заради пандемията Covid-19 и енергийната криза — значително ще усложни задачата.

Министърът на финансите Кристиан Линднер посочи пред колегите си, че бюджетът за отбрана ще бъде запазен на същото ниво през следващата година, докато всички други министерства отново ще трябва да намалят разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още