IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезщетения на стойност 65 млрд. долара грозят бразилски банки

Става въпрос за искове относно загуби, свързани с правителствени програми, приети за обуздаването на хиперинфлацията в миналото

17:45 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обезщетения на стойност 65 млрд. долара грозят бразилски банки

Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще се опита да убеди Върховния федерален съд да отложи решенията си по дела, които може да струват 65 млрд. долара на банките и да свият кредитирането в страната. Това са казали двама запознати с въпроса държавни служители, цитирани от Bloomberg.

Ако съдът се произнесе в ущърб на банките, сред които Caixa Economica Federal и Banco do Brasil SA, те ще трябва да компенсират свои клиенти за загуби от преди повече от 20 години, свързани с правителствени програми. Предвид възможните последици, Русеф всячески се опитва да забави отсъждането, каза един от служителите, като пожела да остане анонимен.

Икономистите понижиха прогнозата си за растежа в страната през 2014 г., след като инфлацията се задържа над търсеното от централната банка ниво, а правителството се бори с растящ бюджетен дефицит. Най-голямата икономика в Южна Америка ще бъде разтърсена и кредитирането в нея може да се свие с до 1 трилион реала (437 млрд. долара), ако тази седмица Върховният съд отсъди срещу банките. Това каза бившият финансов министър на Бразилия Марсилио Маркес Морейра.

По-рано този месец Върховният федерален съд обяви, че от 27 ноември ще започне да се произнася по искове относно загуби, свързани с правителствени програми, приети за обуздаването на хиперинфлацията между 1986 и 1994 г. Тогава държавата замрази банковите вложения, въведе нова валута и намали плащанията по спестовните сметки.

Бразилската централна банка изчисли, че банките ще трябва да изплатят 149 млрд. реала на вложителите, при положение, че загубят делото. Вестник Valor Economico обяви, че загубите могат да достигнат 600 млрд. реала, цитирайки изчисление на консултант в LCA Consultores Ltda. Последните цифри „биха изчерпили стойността на активите на най-големите банки, а 150-те млрд. биха се равнявали на половината от активите им“, написа анализатор на JP Morgan.

Банките са действали според действащото тогава законодателство и не бива да бъдат наказвани – с това становище излезе Асоциацията на банките в Бразилия Febraban в свое електронно изявление. „Банките не са се възползвали от икономическите програми на правителството“, добави Морейра. Бразилският институт за защита на потребителите пък публикува официално писмо, в което казва, че са били взети пари от вложителите в резултат на действията на правителството и кредиторите са се възползвали от това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още