fallback

Гордън Браун: Глобалната икономика неумолимо е тласкана към нова катастрофа

Бързо забравихме основния урок от кризата – глобалните проблеми се нуждаят от глобални решения, посочва бившият британски премиер

18:27 | 19.12.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Гордън Браун. Снимка: Ройтерс

Глобалната икономика е тласкана неумолимо към следващата катастрофа заради слабостта на международните банкови правила, коментира бившият премиер на Великобритния Гордън Браун в статия за New York Times, съобщава CNBC.

Според Браун световните лидери са „на почивка“ откакто колабира Lehman Brothers през 2008 г. и са се подиграли с глобалната координация, допълва британският премиер в периода 2007-2010 г.

Коментарът на Гордън Браун идва в момент, в който Европейският съюз (ЕС) продължава да спори по детайлите на бъдещия банков съюз, а американските законодатели се затрудняват с изчистването на банковия сектор и възстановяването на доверието в него, отбелязва медията.

Бившият британски премиер обвинява световните лидери, че са се провалили в създаването на международни правила за банковия сектор и вместо това са предприели едностранни действия в името на националния интерес, особено що се отнася до регулациите в Европа, Латинска Америка и Азия.

„Липсата на политическа целесъобразност, провалът да се мисли и действа глобално и липсата на смелост ни бутат неумолимо към следващата катастрофа“, пише Браун.

Бившият премиер на Острова предупреждава също така, че забавянето на китайската икономика ще се отрази негативно на целия азиатски регион. „Ако икономиката на Китай се забави, азиатските страни ще поемат двоен удар заради загубата на експортен пазар и ръста на цените. Те се изправят пред сътресения, които може да преминат в депресия“, допълва Гордън Браун.

Той изразява загриженост и заради резкия ръст на „сенчестото“ банкиране в Европа и Китай.

„Ние бързо забравихме основния урок от кризата – глобалните проблеми се нуждаят от глобални решения. И понеже се провалихме във взимането на поука от последната криза, световните банкери ни водят към следващата“, заключава Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още