IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката е ключовият проблем за шотландците преди референдума

На 18-и септември те ще трябва да решат дали да се отделят напълно от Обединеното кралство

11:44 | 11.02.14 г.
Икономиката е ключовият проблем за шотландците преди референдума

Месеци преди референдума за независимост от Великобритания икономиката остава най-важният проблем за шотландските гласоподаватели.

На 18-и септември тази година те ще трябва да решат дали да сложат край на 307-годишния си съюз с Великобритания и да се отделят напълно.

Проучване на настроенията сред обществото показва, че повечето хора в Шотландия смятат, че икономиката е най-големият проблем в този момент. След това се нареждат ключови въпроси като пенсиите, финансовото благополучиe, валутата и имиграцията.

Единбург може да се грижи по-добре за своите финанси и има право на свой дял от британските активи, посочва шотландският първи министър Алекс Салмънд.

От думите му става ясно, че ако Шотландия се отдели от Великобритания, тя ще иска да продължи да ползва лирата и Bank of England като свой кредитор от последна инстанция. От своя страна Лондон не дава гаранции, че би приел подобни условия.

Ако не получи такъв дял, независима Шотландия ще се оттегли и от общите британски задължения, категоричен е Салмънд.

51% от шотландците вярват, че отделянето би им струвало по-високи данъци за финансиране на обществените услуги, разкрива отделно проучване на вестник Sunday Times.

Според него едва 17 на сто от анкетираните са заявили, че са съгласни да плащат повече за по-добри услуги. 43 на сто пък се изказват в подкрепа на независимостта, а 57% са заявили, че са против нея.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още