IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкова криза заплашва независимостта на Шотландия

Активите на банките са в размер от над 1 250% от БВП на Шотландия при средно за Великобритания 492% от БВП, посочва се в британски правителствен доклад

16:35 | 20.05.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Независима Шотландия ще липсва на Великобритания в опитите ѝ да запази доверието на международните финансови пазари <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Независима Шотландия ще липсва на Великобритания в опитите ѝ да запази доверието на международните финансови пазари Снимка: Ройтерс

Бъдещата независимa Шотландия е изложна на риск от банкова криза в стил Кипър, тъй като банковият сектор на страната ще бъде изключително голям спрямо размера на нейната икономика. Това се посочва в доклад на британското правителство, цитиран от CNBC.

„Независима Шотландия ще има изключително голям банков сектор в сравнение с размера на нейната икономика, с банкови активи от над 1 250% от шотландския брутен вътрешен продукт (БВП). Това прави икономиката ѝ по-уязвима по отношение на финансови шокове и нестабилност на сектора“, посочва се във финансовия доклад.

Анализът посочва, че в сравнение с Шотландия ситуациите при Исландия и Кипър – две държави, които са заплашени от тежки банкови сривове през последните години, изглеждат нищожни. Исландските банки например имаха активи, еквивалентни на 880 на сто от БВП, докато в Кипър стойността им беше около 700% от БВП.

„Като цяло опитът от финансовите кризи показва, че страните с голям банков сектор в сравнение с размера на техния БВП са значително по-уязвими“, отбелязват още анализаторите.

Документът е третият от серия от анализи, които се стремят да повлияят на резултатите от референдума през септември 2014 г., на който ще реши дали Шотландия остава в състава на Обединеното кралство, или ще се превърне в независима държава.

Към момента активите на банковия сектор във Великобритания като цяло са около 492% от БВП. Въпреки че процентът е висок в сравнение с други държави, Министерството на финансите заяви, че финансовата криза от 2008 г. е показала, че Обединеното кралство разполага с необходимия капацитет за управление на тези рискове.

„Същото обаче не може да се каже за Шотландия, ако банките ѝ изпаднат в затруднения. Това ще представлява сериозна опасност за шотландските данъкоплатци“, твърди се в доклада.

В края на септември 2012 г. двете най-големи кипърски банки - Cyprus Popular Bank и Bank of Cyprus, имаха активи от съответно 210 и 175% от БВП на страната. „Заслужава да се отбележи, че ако Шотландия стане независима, нейният банков сектор ще бъде концентриран по същия начин, с два големи пазарни играча – Bank of Scotland и Royal Bank of Scotland, и множество по-малки банки.

В документа се посочва още, че независима Шотландия ще липсва на Великобритания в опитите ѝ да запази доверието на международните финансови пазари. „Когато пазарите възприемат слабости в доверието на суверена, това влияе негативно на доверието на местните банки, което води до увеличение на цената на финансиране“, посочват анализаторите.

Шотландският финансов министър Джон Суини заяви, че документът е бил „слаб опит да се подкопае доверието в способността на Шотландия да бъде успешна независима държава“. "Министерството на финансите, вярно на формата, ще очертае това, което е в неговите собствени най-добри интереси, а не това, което е в най-добрите икономически интереси на хората от Шотландия", каза Суини.

„Твърденията и претенциите за финансовия сектор в Шотландия са напълно подвеждащи от гледна точка на дял от БВП. В действителност секторът на финансовите услуги в Шотландия заема 8,3%, докато при Обединеното кралство той е в рамките на 9,6%“, отбеляза още шотландският финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 0
boprem
преди 10 години
Заглавието на статията е доста манипулативно. Типично в английски стил. Писнало ми е да чета и слушам пи-ари на Великобритания по българските медии. Админи, напишете статия за Шотландия с шотландски мнения и позиции по темите за независимостта на страната и живота, икономиката на шотландците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да пътища много. Просто това ми напомни за случая на Косово, които се борят за независимост от Сърбия, и като я извоюваха и двете страни искат да влязат в ЕС, където пак ще са едно цяло ама с господаря ще е някой трети. Някои хора много странно възприемат независимостта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
crammer
преди 10 години
Борещите се за независимост в Шотландия са формирали партийка която все още си търси място под слънцето в политическия живот там....продавайки евтини трикове. В случая "независимост"...звучи гордо :) Иначе повечето шотландци дори не биха си направили труда да се разходят до секцията за да гласуват...всъщност за каква точно независимост става дума и от кого!?... :) Това с този референдум е смешна история :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Понякога е въпросна прости сметки. Ако износът им за ЕС в момента е на дереджето на британския - над 40% - не вярвам да искат да останат отвън. Ако са обвързани другаде, няма да имат особено желание за членство в ЕС. Но ако решат да останат извън ЕС при положение, че икономиката им би просперирала вътре - тогава наистина ще са достойни за възхищение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И аз не съм чувал.. но какъв избор имат? Ако наистина решат да продължат абсолютно сами, аз им се възхищавам, ще бъдат пример за всички, които си дават независимостта без да се замислят или дори питат народа чрез референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Не е сигурно, че ще прегърнат властта на Брюксел, защото юристи твърдят, че ще трябва да кандидатстват, а няма да станат направо член на ЕС. Всъщност никъде досега не съм чел шотландско мнение по въпроса, всичко се представя през призмата на Великобритания. Дори не сме наясно дали шотландците искат да бъдат в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Много се радвам на държави или общества борещи се за своята независимост. Шотландците го правят от векове и сигурно ще успеят догодина. Едно не ми е ясно само, ще отхвърлят властта на короната за да прегърнат властта на Брюксел.. Много странно звучи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още