IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма значение дали Великобритания ще напусне Европейския съюз

В макроикономически план членството на страната в ЕС на практика е безсмислено, коментира Волфганг Мюнхау за FT

09:14 | 15.01.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Няма значение дали Великобритания ще напусне Европейския съюз

Трябва ли Великобритания да остане в сърцето на Европа? Ако вярвате, че Великобритания се намира именно там, тогава отговорът вероятно ще е да. В такъв случай обаче или наблюдавате от много далеч – например от Вашингтон – или страдате от изкривяване на перспективата, пише Волфганг Мюнхау, анализатор на Financial Times в коментар за изданието. 

Ако погледнем на този проблем от гледна точка на Европейския Съюз (ЕС), Великобритания напусна Европа преди 20 години, когато Джон Мейджър договори опцията страната да не влиза в еврозоната. Тони Блеър потвърди този факт, когато се възползва от въпросната опция в края на 90-те години.

Няма никаква изненада в това, че Великобритания е раздирана от вътрешен дебат дали да остане в ЕС. Хората на острова си задават напълно логичен въпрос – след като не сме част от еврозоната, нито пък е вероятно някога да станем, какъв е смисълът да сме в ЕС?

В макроикономически план членството в ЕС на практика е безсмислено за страна, която едновременно е голяма и има стабилна собствена валута. Европейският бюджет е нищожен, а свободната търговия и свободното движение на капитали ще бъдат запазени при всички положения. Може да съществуват доводи за оставане в Съюза, но те не са макроикономически.

Ако погледнем малко по-надолу на нивото на отделните индустрии, включително финансовата – ефектът от членството в ЕС е по-комплексен. Тук обаче е важно да оценим реалистично как европейската общност ще се развие през следващите 10 години, без да романтизираме либералния и отдаден на идеала за свободна търговия ЕС от близкото минало, когато Марио Монти и и Лорд Бритън все още бяха европейски комисари.

През следващите 10 години ЕС като цяло ще трябва да се заеме с институционалните последици от кризата в еврозоната, задълбочаващата се интеграция и промяната в европейските договори, която ще позволи всичко това.

В споразумението за банков съюз Великобритания си е осигурила защита срещу опасността да й бъдат налагани решения, свързани с банковия надзор. Еврозоната обаче ще намери начин да заобиколи евентуалните възражения от страна на Лондон.

Намек за това неотдавна беше направен от Кристиан Ноайе, управител на Френската централна банка, който заяви, че еврозоната няма да позволи на Лондонското сити да доминира търговията на деноминирани в евро ценни книжа до безкрай.

Съмнително е, че членството в ЕС в крайна сметка може да защити Великобритания от една неизбежна пазарна експанзия на еврозоната.

Единен пазар в условията на валутен съюз е нещо много различно от единен пазар в условията на митнически съюз. В първия случай целта е изравняване на заплатите и цените, докато във втория това е свободната търговия. Италия се нуждае от единен европейски пазар на труда, докато Великобритания – не.

От какво тогава Лондон ще трябва да се откаже, ако напусне ЕС? Членството в общността гарантира серия фундаментални свободи – свободното движение на работна сила, стоки, услуги и капитали. Страните членки са част от митнически съюз и разбира се, незавършения проект за единен пазар – проект, който зацикли много преди да бъде завършен.

Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Поне и дават пари да НЕ ги управлява. За разлика от нашето царче. Да се беше върнал като музеен експонат, а не като премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
stoiloff
преди 11 години
Британците са най-назадничавата нация във вселената :) Да имаш кралица в 21 век? Малоумно отвсекъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 11 години
Още мегаломана Наполеон се канеше да унищожи Англия. Резултата: продаде Луйзиана на САЩ за да набере средства за войната.. А това е 23%от сегашната територия на Щатите. Заедно с територията им в Канада, може би 35% от сегашната и територия това са колосални площи , за които никой не говори. Така,че не плачете как Англия затъва, а се огледайте около себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
dakl
преди 11 години
..."Дори да напусне обаче, Великобритания винаги може да бъде приета отново...." Както се казва блажени са верующите и тяхно е царството небесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
..."Дори да напусне обаче, Великобритания винаги може да бъде приета отново...." Както се казва блажени са верующите и тяхно е царството небесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
И какво стана - наглите британци искат меда - свободно движение на капитали, стоки и услуги, но не искат жилото - свободно движение и на хора. Ами не може така - това поставя другите в ситуация на ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
lyusien
преди 11 години
Този човек не трябва да бъде сигурен че няма да има губещ ако Великобритания напусне Е С Ще има и тои ще се казва Великобритания Няма да има свободно движение на Капитали стоки услуги и хора Митническите пунктове веднага ще бъдат възтановени в Германия Дания Белгия където ще преминават стоките от В Мита такси акцизи веднага ще заработят и Великобритания ще загуби един 600 милионен пазар защото Турция и Украйна ще бъдат приети за асоциирани членове а Турция ще стане пълноправен член на Е С преди 2020 г Великобритания ще остане един самотен остров Могат и да оцелеят но няма да бъдат щастливи Това е сигурно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
promanbg
преди 11 години
"Дори да напусне обаче, Великобритания винаги може да бъде приета отново." ...но с орязани права. Справедливо би било. Какво е това примък-отмък, както им изнася?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още