IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изостави ли Шотландия паунда заради еврото?

Независимостта на страната поражда правни проблеми - от членството в Европейския съюз и еврозоната до спасяването на Royal Bank of Scotland

16:57 | 22.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ще изостави ли Шотландия паунда заради еврото?

Вековната борба на Шотландия със „стария враг“ Англия достигна нова точка с подновените желания за пълна независимост. Вчера ново законодателство, предоставящо на Шотландия повече права по отношение на данъчните въпроси, бе подкрепено от Шотландската национална партия (ШНП), която далеч изпреварва съперниците си по популярност в страната, пише CNBC.

Някои във Великобритания се надяват, че отстъпките, обявени като най-голямото прехвърляне на власт от създаването на съюза между Англия и Шотландия през 1707 г., ще пресекат исканията за пълна независимост.

ШНП дойде на власт в Шотландия с платформа за действия към независимост, докато се противопоставяше на настоящия „преходен парламент“ - самостоятелна структура с ограничена власт в сравнение с британската Камара на общините - и обеща референдум по въпроса през есента на 2014 г.

Лауреатът на Нобелова награда по икономика Джоузеф Стиглиц, който бе и главен икономист на Световната банка, подкрепи призивите за петролен фонд, в който да бъдат заделяни една десета от приходите от данъци върху суровия петрол, добиван в Северно море, и се присъедини към ключова комисия на шотландски икономически съветници.

А медийният магнат Рупърт Мърдок също подкрепи шотландските амбиции: „Нека Шотландия се отдели и се съревновава. Всички ще спечелят“.

В случая има няколко ключови проблема – мястото на Шотландия в Европейския съюз, ще бъдат ли поети пасивите на спасената Royal Bank of Scotland, базирана в Единбург, и какво ще стане с британските приходи от петрола от Северно море.

Една отскоро независима Шотландия може да не бъде приета с отворени обятия в Европейския съюз. В края на краищата Великобритания не е единствената голяма европейска държава с непокорни области, които искат по-голяма независимост.

„Всяка голяма европейска държава има свои собствени сепаратистки движения“, заяви Джо Мъркинс, главен преподавател по право в London School of Economics и експерт по правните последици от отделянето на Шотландия. „Те ще обмислят дали ако не отхвърлят молбата на Шотландия за членство в ЕС, това няма да бъде използвано от всички останали сепаратистки движения като стимул за отделяне“, добави той.

Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Най-важният стопански проблем на Шотландия не е вида на ползвана валута, а при нейното грешно държавно финансово управление, което подсигурява развитие на криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още