IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изостави ли Шотландия паунда заради еврото?

Независимостта на страната поражда правни проблеми - от членството в Европейския съюз и еврозоната до спасяването на Royal Bank of Scotland

16:57 | 22.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ще изостави ли Шотландия паунда заради еврото?

Според него присъединяването или неприсъединяването към общата валута не е въпрос на избор. Той се обосновава, че Шотландия ще бъде длъжна да приеме еврото.

Макар че Швеция успя да остане в ЕС, но извън еврозоната, тя все още има ангажимент за евентуално присъединяване към валутния съюз, а новите държави, които се опитват да влязат в ЕС, трябва да се присъединят и към общата валута. Великобритания и Дания си осигуриха клауза за отказ от общ валутен съюз преди две десетилетия.

ШНП твърди, че Шотландия трябва да бъде смятана за „държава-наследник“ на Великобритания и поради това има право да бъде свързана с паунда.

„Паундът е нашият валутен съюз“, заяви Стюарт Хоузи, говорител на ШНП по финансовите въпроси. „Правилно и уместно е да сме обвързани към него, тъй като ни осигурява стабилност“, добави той.

Онова, което може да дестабилизира нация от около 5 млн. души, е спасяването на нейния сектор за финансови услуги. В момента Royal Bank of Scotland е 84% собственост на британските данъкоплатци, а 41% от Lloyds, която включва и старата Bank of Scotland, са също притежание на правителството.

Хоузи предвижда помощта за двете банки да бъде разделена между независима Шотландия и останалата част от Великобритания – до голяма степен както Fortis бе спасена съвместно от Холандия, Белгия и Люксембург. „Не можем да носим отговорност за пълното рекапитализиране на международна банка като RBS“, посочи той.

Едно от първите действия на независима Шотландия трябва да бъде орязване на корпоративния данък до 20%, смята Хоузи. Според него това би могло да съблазни част от компаниите, които в момента са примамени от ниския корпоративен данък в Ирландия и нейната добре образована, англоговоряща и относително евтина работна сила.

„Смятаме, че е налице неустоима възможност Шотландия да стане независима“, добави той. Дали останалите европейски държави ще се съгласят с него предстои да се види.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Най-важният стопански проблем на Шотландия не е вида на ползвана валута, а при нейното грешно държавно финансово управление, което подсигурява развитие на криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още