fallback

Г-7 обмисля мерки за намаляване на зависимостта си от руския газ

На следващата среща на седемте най-развити икономики ще се обсъжда повишаването на енергийната сигурност

15:27 | 22.04.14 г. 12

Седемте най-развити икономики в света ще обмислят мерки за намаляване на зависимостта си от руския петрол и газ и преодоляване на политическия натиск, свързан с енергийните доставки, съобщава Times, като се позовава на британския министър на енергетиката и климатичните промени Ед Дейви.

На следващата среща на Г-7, която ще се състои на 5 и 6 май, представителите на държавите ще дискутират пакет от мерки за повишаване на енергийната сигурност.

Това може да ускори изграждането на междусистемните електропроводи между Великобритания и Белгия, Франция и Норвегия, както и да насърчи проучванията за шистов газ на Острова, алтернативните газови доставки и мерките за енергийна ефективност.

Дейви допълва, че Япония, която по принцип се отказа от ядрената енергия след катастрофалното земетресение и последвалата ядрена криза, е възможно да възобнови работата на някои реактори.

Великобритания не внася природен газ от Русия, но държавният доставчик Газпром задоволява около 30% от нуждите от синьо гориво на Европа, отбелязва изданието. Това засяга Франция, Германия и Италия.

Освен това около 40% от доставките на газ за Европа се осъществяват през Украйна, която от месеци е раздирана от политическа криза. Същевременно анексирането на Крим от Русия светна сигналната лампа за енергийната сигурност в Европа.

Дейви посочва, че Русия използва газовите си резерви по „агресивен начин“ и предупреждава, че засилващото се напрежение в Украйна може да доведе до ръст на цените на природния газ. По думите му Лондон трябва да демонстрира солидарност с останалите държави от ЕС и да защитава газовите доставки.

„Не е правилно Русия да държи в шах някои държави“, посочва Дейви. „Ако искаме да подобрим енергийната сигурност в Европа, трябва да гледаме на нещата глобално“, допълва той.

„Г-7 има реалната възможност да покаже на Русия, че бизнесът подобрява сигурността на газовите доставки. Трябва да се възползваме от всичко – от диверсифицирането на доставките на газ, през шистовия газ, до подпомагането на други държави, които търсят много газ в момента, но нямат нужда от него“, казва още Дейви.

Енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия също ще бъдат обсъдени на следващата среща на Г-7.

Още за ситуацията около Украйна – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още