IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС сами ще решават за отглеждането на ГМО култури

Страните-членки, които са против отглеждането на генно-модифицирани организми, ще трябва да разрешат транзита през територията си на разрешени ГМО

15:28 | 12.06.14 г. 20
Държавите от ЕС сами ще решават за отглеждането на ГМО култури

Европейските правителства дадоха политическото си съгласие държавите от Европейския съюз (ЕС) сами да решават за отглеждането на генно-модифицирани организми (ГМО) на териториите им, съобщава БТА, като се позовава на публикация във Франс прес.

Предстои това решение да бъде одобрено и от Европейския парламент (ЕП).

"Всички държави, с изключение на Белгия и Люксембург, дадоха съгласието си за този компромис", обяви гръцкият министър на околната среда Янис Маниатис, чиято страна председателства в момента ЕС.

Новата рамка позволява на всяка страна да забрани отглеждането на ГМО на цялата или част от територията си поради причини, различни от здравеопазването и околната среда, като обществен ред, териториално преустройство или борбата срещу дисеминацията.

Страните членки, които са против отглеждането на генно-модифицирани организми, ще трябва да разрешат транзита през територията си на разрешени ГМО.

Споразумението отваря земите на ЕС за отглеждането на ГМО. Компаниите производителки на семена чакат от 40 години това решение, отбелязва АФП.

Министърът на околната среда на Люксембург Карол Дишбург изрази сериозни резерви по постигнатото решение заради "важната роля, предоставяна на биотехнологичните компании" и заяви, че се опасява от вълна от разрешителни за отглеждане на ГМО в ЕС.

Белгия също се въздържа при гласуването, но нейният представител дипломатът Оливие Бел не обясни позицията си. Белгийското правителство, което подаде оставка на 26 май, в момента се занимава само с текущи въпроси, поясни АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 4
Eon
преди 9 години
MZ/X доказателството, че дадено ГМО вреди или не на човека не се измерва в рамките на няколко години. Според мен ефекта от ГМО има лаг от поне 50-100 години и чак след това може да се спори дали има ефект. Времевата извадка ти е много малка.Никой не очаква да ядеш ГМО и след 1-2 години да ти излязат например тумори... Ефекта може да си проличи след доста по-голям период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Това как изглеждат американците няма нищо общо с ГМО! Дебелее се от захари и мазнини, а не от ГМО!Протестиращите срещу ГМО автоматично казват да на пестицидите, които доказано са вредни за природата и човека! Да не говорим за такива, като забраненото вече ДДТ което е доказано супер опасно!ГМО земеделието е бъдеще без пестициди и много по щадящо околната среда и животновъдство без стотици ваксини. Да не говорим освен това, че може да реши проблемът на гладуващите хора по света! Естествени ситят никога не може да разбере проблемът на гладните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
"Човекът е също генно модифицирана човекоподобна ***"-----------Хахаха ;)) Всеки да говори за себе си ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Еволюцията е една постоянна генна модификация! Човекът е също генно модифицирана човекоподобна *** и т.н. :)Много от естествените био продукти, като тютюна, марихуаната, ферментиралата захар (алкохола) и т.н. са доказано вредни за човешкия организъм, но хората продължат да ги ползват. В същото време за нито едно разрешено до сега ГМО разстение не е доказано, че вреди на човека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Eon
преди 9 години
С тия ГМО се променя цялата биосфера на Земята. Ефекта върху природата и върху човешкия организъм е меко казано неизвестен и трудно поправим. Това може да избие по хиляди непредвидими начини след 50,100, 200 години. Правенето на печалба трябва да има някакви граници. Някой трябва да спре това.Сега се случва същото както преди 50г. петролните компании са твърдели, че оловото в бензина няма никакви вредни ефекти върху човешкия организъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
За какви "качествени" храни ми говориш ве, *** ? Това е отрова, със забавено действие. Погледни тъпите американци на какво приличат, си задай въпроса - Защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
Държавите от ЕС сами ще решават за отглеждането на ГМО култури====Това е краят ... обречени са децата ни !http://news.mail.ru/inworld/kyrgyzstan/society/18516610/gallery/Бог да пази България .... но няма да я опази !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 19
meto76
преди 9 години
Браво на ЕС крайно време беше да се даде достъп за отглеждане на ГМО продукти.По-високи добиви, по-качествени храни на по-ниски цени.Опазване на околната среда от пестициди. Решаване на проблема с глада в Третия свят.Ползите от ГМО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
payak
преди 9 години
Да ги забранят тези ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още