IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР представи пълната версия на глобалния стандарт за обмен на финансови данни

В новата утвърдена версия са поместени насоки за прилагането му, подробни типови споразумения и стандарти за хармонизирани технически и технологични решения

19:04 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР представи пълната версия на глобалния стандарт за обмен на финансови данни

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи днес пълния вариант на новия глобален стандарт за автоматична обмяна на финансови данни. Това е важна стъпка към постигането на по-голяма прозрачност и слагането на край на банковата тайна по данъчни въпроси, гласи официалното прессъобщение на институцията, поместено на сайта й.

Новият Стандарт за автоматичен обмен на финансово-счетоводна информация по данъчни въпроси (Standard for Automatic Exchange of Financial Account Information in Tax Matters) позволява на правителствата да изискват детайлна счетоводна информация от своите финансовите институции и да я обменят автоматично с други институции на годишна база.

Стандартът е разработен в сътрудничество с Г-20. Той бе одобрен от финансовите министри на 20-те водещи световни икономики на срещата им в Сидни, Австралия, на 22 и 23 февруари тази година, а Съветът на ОИСР го утвърди.

Стандартът предоставя възможност за годишна автоматична обмяна на данни между правителствата, касаещи данъчна, счетоводна и финансова информация, включително счетоводни отчети, лихвени проценти, дивиденти, приходи от продажба на финансови активи, които финансовите институции са декларирали пред правителството. Данните, които могат да бъдат разменяни, включват още сметки на физически и юридически лица, измежду които попадат тръстове и фондации, гласи още съобщението на ОИСР.

В новата утвърдена версия на Стандарта са поместени коментари и насоки за прилагането му от страна на правителствата и финансовите институции, подробни типови споразумения, както и стандарти за хармонизирани технически и технологични решения, които са в стандартен формат и с по-специални изисквания с цел защита преноса на данни.

ОИСР ще представи Стандартът формално пред финансовите министри на 20-те водещи икономики на следващата им среща в Кайрнс, Австралия, на 20 и 21 септември тази година.

„Г-20 даде мандат на ОСИР да работи с Г-20 и страните членки на ОИСР по разработването на амбициозен модел за обмен на информация, който би помогнал на правителствата в борбата с данъчните измами и укриването на данъци“, коментира главният секретар на ОИСР Анхел Гурия. „Нашето послание ще бъде ясно и просто – стандартът за автоматичен обмен на информация е готов за въвеждане.“

Повече от 65 държави и юрисдикции вече публично заявиха, че ще въведат изискванията. Повече от 40 пък поеха ангажимент да се вместят в амбициозната времева рамка, с която ще бъде възможно през 2017 г. да бъде осъществен първият обмен на информация.

Очакванията са и още държави да потвърдят, че ще въведат Стандарта. Това ще се случи към края на октомври, когато в Берлин ще се състои глобален форум, касаещ прозрачността и обмяната на информация за данъчни цели. Той ще бъде посетен от повече от 120 страни и юрисдикции, съобщава ОИСР.

Организацията ще предостави помощ на развиващите се държави, за да могат да извлекат ползи от по-прозрачната данъчна среда. Международните организации са в готовност за оказване на сътрудничество на тези страни, гарантира ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още