IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР представи глобален стандарт за обмен на финансова информация

Предвижда се обмен на данни не само за банкови депозити, но и за платени лихви, както и за капиталови печалби

16:48 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ОИСР представи глобален стандарт за обмен на финансова информация

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи днес глобален стандарт за автоматична обмяна на финансови данни на фона на нарастващите усилия за борба с избягването на данъчните плащания, предаде АФП.

Заради кризата в последните години нарасна общественото недоволство срещу богати личности и бизнеси, които се възползват от „вратички“ в националните законодателства, за да укриват или избягват плащането на данъци. Световните лидери се договориха за радикална промяна и автоматично споделяне на информация за банкови сметки.

„Новият стандарт за автоматичен обмен на данни ще засили международното данъчно сътрудничество, поставяйки правителствата отново на равни начала, тъй като те се стремят да защитят целостта на своите данъчни системи и борбата с укриването на данъци“, коментира в изявление директорът на ОИСР Анхел Гурия.

Стандартът е разработен в сътрудничество с Г-20. Той изисква страните да събират информация от техните финансови институции, както и автоматично да обменят данни с други участващи страни, а системата трябва да влезе в сила през 2015 година.

Досега държавите трябваше да изискват данни при съмнения за укриване или избягване на данъци и процесът често е съпътстван с допълнителни усложнения, а някои държави директно отказваха да съдействат.

Стандартът ще бъде обсъден от финансовите министри на 20-те водещи световни икономики на срещата им в Сидни, Австралия, на 22 и 23 февруари.

Повече от 40 държави са се ангажирали с прилагането на стандарта, посочват от ОИСР. Сред тях са и държави, често критикувани за липсата на прозрачност по отношение на финансовата информация, като например Лихтенщайн, както и островите Джърси и Гърнси, и Люксембург.

Стандартът на ОИСР ще се основава на местопребиваване на лицата, а не на националност. Предвижда се обмен на данни не само за банкови депозити, но и за платени лихви, както и за капиталови печалби. Ще се изискват и данни за крайните бенефициенти, което ще попречи на използването на тръстове с цел избягване на данъци.

От организацията обаче признават, че стандартът не обхваща златото и другите благородни метали, тъй като банките не могат да бъдат принудени да отворят трезорите и сейфовете за ценности.

ОИСР заявява още, че е отворена за работа и с развиващите се страни, за да ги включи в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още