IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много държави няма да достигнат средните доходи за ОИСР до 2050 г.

С най-голям шанс са Китай, Индия, Казахстан и Панама

12:04 | 03.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Много държави няма да достигнат средните доходи за ОИСР до 2050 г.

Развиващите се икономики трябва да увеличат производителността на труда, за да могат да достигнат нивата на доходите в развитите държави, гласи ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Повишаването на производителността ще бъде ключът към покачването на растежа“, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от изследването. „Базирайки се на последните тенденции, много икономики със средни доходи не растат достатъчно бързо, за да догонят средните доходи на държавите членки на ОИСР до 2050 г.“

ОИСР измерва производителността на труда, като дели брутния вътрешен продукт (БВП) на броя на заетите. По последни статистически данни средната производителност на труда сред държавите членки на Организацията е 86 000 долара спрямо 21 600 долара за държавите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

В годините преди икономическата криза от 2008 г. тези страни растяха със среден темп от 6,3% годишно, но темпото спадна до 5,3%, като очакванията са, че до 2020 г. икономическият им растеж ще се забави до 4,7 на сто.

Прогнозите са, че Китай ще продължава да поддържа годишен ръст на производителността от 10%, с което Поднебесната империя ще успее да догони средните нива на доходите в страните от ОИСР до 2050 г. Индия, която бележи покачване от 5,5% в производителността на труда, също ще достигне доходите на държавите от ОИСР в следващите 50 години.

„Китай и Индия водят, като заедно формират близо една четвърт от глобалната икономика“, споделя Гурия.

Докладът изследва общата производителност на труда в повече от 40 държави. Той показва, че докато Китай, Казахстан и Панама ще успеят да достигнат средните доходи на държавите от ОИСР до 2050 г., редица страни със средни доходи, измежду които още Колумбия, Унгария и Мексико, ще трябва да почакат повече.

С цел да противодействат на бавните темпове на икономически растеж страните със средни доходи трябва да наблегнат на икономическата диверсификация в сектора с най-висока добавена стойност и да подкрепят последователните регулации, съветват от ОИСР.

Капацитет за растеж има секторът на услугите, а държавите със средни доходи трябва да разширят своето технологично ноу-хау. Гурия коментира още, че икономическият растеж не е единственият индикатор за развитие.

„За да бъде постигнат растеж в резултат на трайни и осезаеми подобрения в благосъстоянието на хората, то той трябва да бъде и екологично устойчив“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
Интересно наистина....Китай и Индия...за сметка на БРИКС??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Смешници!!!!!И откога Китай и Индия на са в БРИКСВие да не взимате пари от една фондация за България, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още