IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреждава за забавяне на растежа на водещите развиващи се икономики

На фона на все още мудния ръст в някои от по-големите развити страни световният растеж няма да се повиши значително през тази година

17:06 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР предупреждава за забавяне на растежа на водещите развиващи се икономики

Икономическият растеж на водещите развиващи се икономики ще отслабне в следващите месеци, като ще гравитира около текущите нива в повечето развити държави, сочат водещите индикатори, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според ОИСР големите развиващи се икономики ще допринесат минимално за световния икономически ръст в сравнение с приноса им в годините след началото на финансовата криза от 2008 г., предава MarketWatch.

Растежът в развитите страни е муден, ще остане такъв и през следващите месеци, поради което световният растеж няма да се повиши значително през тази година.

Глобалният икономически ръст се забави минимално в първите три месеца на 2014 г., както и през второ поредно тримесечие. Но причината по-скоро се дължи отчасти на необичайно суровото време в САЩ. Според ОИСР в следващите месеци растежът на втората по големина икономика в света ще се доближи до дългосрочния тренд през следващите месеци.

Базирани на информация от април, водещите икономически индикатори за Бразилия и Русия отстъпват, докато тези на Китай и Индия остават стабилни, съобщава намиращата се в Париж организация. Но въпреки това всички са под 100 пункта – границата, която разделя курса на икономиката и показва дали тя се движи в унисон с дългосрочната тенденция, или изостава. Показателите за тенденциите за икономическия растеж варират и обикновено са по-високи за развиващите се държави, отколкото за развитите нации.

Водещият индикатор за 34-те членнки на ОИСР остава неизменен – 100,6 пункта, и непроменен за САЩ, Великобритания и Франция. Понижение ОИСР отчита при Германия, Канада и Япония, но показателят е над 100-те пункта.

Сигналите за Италия са за „позитивна промяна в темпа на растеж“. Поради тази причина прогнозата на ОИСР за еврозоната като цяло е по-оптимистична – знак за покачване на растежа. Италианската икономика се сви с 0,5% през първото тримесечие, докато БВП на еврозоната нарасна с 0,2% на тримесечна и на годишна база.

Показателите на парижката институция са създадени, за да следят сигналите при промяна в икономическия растеж на страните – към експанзия или забавяне на икономическата активност, и са базирани на широк набор от исторически данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още